zdjecia rodzinne

Dereń właściwy i jego wykorzystanie


dereń

Owoce derenia są soczyste o bardzo przyjemnym słodko-kwaśnym smaku oraz specyficznym aromacie, który zawdzięcza olejkom eterycznym. Można spożywać je w stanie surowym, kandyzowane lub konserwowane. Owoce solone mogą być spożywane podobnie jak oliwki. Są one bardzo dobrym surowcem przetwórczym na konfitury, nalewki (potocznie zwane dereniówką), wina, dżemy, galaretki, kompoty, soki, nadzienia cukiernicze, herbaty owocowe, marmolady, ekstrakty. Liście, kora oraz korzenie są przydatnym surowcem farmaceutycznym. Drewno derenia dzięki swojej twardości i trwałości jest wykorzystywane w tokarstwie. Dawniej używało się go do produkcji kół zębatych. Zarówno z kory jak i z drewna uzyskuje się żółty barwnik.

Już w starożytnej Grecji dereń wykorzystywany był do wyrobu drzewców oszczepów, szprych do kół oraz szczebli do drabin. Natomiast z pestek, które są bardzo twarde wyrabiano różańce. Z kolei pestki palone pełniły funkcje kawy.

dereń

W medycynie ludowej sok z derenia znajduje zastosowanie jako środek ściągający tkanki, a także przeciwgorączkowy, przeciwszkorbutowy, przeciwreumatyczny, przeciwcukrzycowy i wzmagający apetyt. Zaleca się spożywanie nasion w chorobach żołądka i przy biegunkach. Nalewka z kwiatów i owoców stosowana jest przeciwko gorączce. Natomiast wywar z owoców i z liści stosowany jest jako środek ogólnie wzmacniający. Ze świeżych owoców przygotowuje się syrop, który jest pomocny przy leczeniu szkorbutu, białaczki, chorób żołądkowych, rumienia skóry. Wywar z owoców jest stosowany w leczeniu anginy, krzywicy, szkarlatyny, odry, chorób żołądka i jelit. Wywar z korzeni i kory znalazł zastosowanie w leczeniu malarii, reumatyzmu i zapalenia wątroby. Na Zakaukaziu owoce są suszone i mielone na proszek, który służy do posypywania mięs bądź też jako przyprawa do sosów. W tych rejonach szczególnie ceni się takie artykuły żywnościowe( przygotowane na bazie derenia), jak "tursza" i "lawasz". Są to koncentraty, które stanowią wysokowitaminową, wykwintną przyprawę do różnych dań. Dereń jest doskonałą rośliną miododajną, która jako pierwsza kwitnie spośród wszystkich roślin owocowych i jest źródłem wczesnego pokarmu dla pszczół.



Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Śledzie w oleju - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasztet z indyka - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kurczak z ryżem - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Smażony ser pleśniowy

Pasta krewetkowa do pieczywa

Śledzie w oleju

Kotlety schabowe z cebulką

Pasztet z indyka

Fasolka po bretońsku

Kurczak z ryżem

Biała kiełbasa