zdjecia rodzinne

Czosnek (Allium sativum)


czosnek przepisy

Czosnek należy do roślin wieloletnich. Składa się z bulw zbudowanych z małych ząbków. Skład czosnku oraz jego wartość energetyczna:

składniki w 100g
wartość energetyczna 146 kcal
białko 6,4 g
tłuszcz 0,5 g
węglowodany ogółem 32,6 g
błonnik pokarmowy 4,4 g
wapń 41 mg
sód 17 mg
potas 400 mg
fosfor 153 mg
magnez 25,0 mg
żelazo 1,7 mg
witamina C 31 mg

Czosnek spożywano już w Babilonii około 4500 lat przed naszą erą. W Egipcie strzegł budowniczych piramid przed chorobami układu oddechowego. Natomiast w byłym ZSRR ekstrakty z czosnku są stosowane jako antybiotyki. Chińczycy również doceniali wszechstronne działanie czosnku. Podawali go utarty z olejem i cukrem, aby uniknąć objawów zmęczenia.


Działanie czosnku:
  • Zawarte w nim substancje odkażają drogi oddechowe, moczowe, płuca, jamę ustną. Poza tym hamują rozwój grzybów i radzą sobie znakomicie z leczeniem pleśniawek i drożdżaków.
  • Naturalny antybiotyk, który zawiera czosnek wykorzystuje się w leczeniu trudno gojących się ran, grzybic skóry i oparzeń.
  • Doskonale sprawdza się w leczeniu grypy i przeziębień. Pomaga obniżać gorączkę.
  • Zawarta w czosnku allicyna ma wpływ na działanie przeciwmiażdżycowe, obniżające poziom cholesterolu i zmniejszające ciśnienie krwi.
  • Wzmaga on produkcję insuliny wytwarzanej przez trzustkę. Dlatego też jest on uważany za środek obniżający poziom cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę.
  • Czosnek zawiera również allistatynę, która jest doskonała przy niszczeniu gronkowców.
  • Poprawia trawienie pokarmowe. Pomaga w wydalaniu gazów, wzmaga wchłanianie i przyswajanie pokarmów.
  • Czosnek chroni również nasze ciało przed wpływami zanieczyszczenia środowiska i nikotyny.
  • Ostatnie badania wykazały, że jest on również cudownym przeciwutleniaczem, a jego siarkowe składniki posiadają właściwości przeciwrakowe.

Czosnek powinno się jeść świeżo rozdrobniony, gdyż jego substancje aktywne takie jak allicyna uwalniają się podczas rozcierania lub wyciskania. Aby zneutralizować przykry zapach z ust po jego zjedzeniu należy spożyć np. natkę pietruszki, szczaw, rutę bądź bób surowy. Pomocne może być wypicie mleka, czerwonego wina lub gryzienie ziaren palonej kawy, kolendry lub jałowca.


Przeciwwskazania:

Czosnek należy spożywać w ilości, co najwyżej 2-3 ząbki dziennie. Nadmierne jego dawki mogą prowadzić do wzdęć i uszkodzeń wątroby. Odradza się spożywanie czosnku przy zapaleniu płuc i kaszlu zabarwionym krwią. Powinny go unikać osoby chorujące na nerki oraz z niskim ciśnieniem. Może on również wywoływać reakcje alergiczne oraz zakłócać działania leków przeciwzakrzepowych.


Jak obierać czosnek?




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Bitki - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kapusta z grochem - przepis Śledzie w oleju - przepis Pasztet z indyka - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Bitki

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pieczywo czosnkowe

Włoski chlebek a'la pizza

Kapusta z grochem

Śledzie w oleju

Pasztet z indyka

Kotlety schabowe z cebulką

Chleb na drożdżach