zdjecia rodzinne

Omlet z ziołami i sosem musztardowo-paprykowym


Składniki:

- 100 g szynki wędzonej
- 100 g sera żółtego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sos musztardowo-paprykowy Tarsmak
- 2-3 pomidorki koktajlowe
- 2-3 gałązki świeżej bazylii lub innych ziół
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Szynkę pokroić w paseczki, podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor i odstawić. Do jajek dodać zioła prowansalskie, sól do smaku i dokładnie roztrzepać. Rozgrzać masło na patelni teflonowej. Wlać masę jajeczną tak, aby pokryła dno. Używając widelca lub łopatki podważyć usmażone brzegi omletu tak, aby nieusmażona masa wlała się pod spód. Kiedy jajka na brzegach będą podsmażone, a środek jeszcze miękki, posypać omlet szynką, tartym serem, przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu jeszcze przez ok. 40 sekund. Następnie omlet zsunąć z patelni na talerz, polać sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak, udekorować pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami.

Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Lazania z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Lazania z mięsem

Chleb na drożdżach

Pieczywo czosnkowe

Biała kiełbasa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Fasolka po bretońsku

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)