zdjecia rodzinne

Kruche ciasteczka z chrupiącym ananasem


Składniki:

250g masła
150g posiekanej gorzkiej czekolady
2 ½ szklanki mąki
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
½ łyżeczki soli
1 jajo
1 łyżeczko proszku do pieczenia
2 paczki suszonych ananasów Crispy Natural Chrup ANANASA!

Wykonanie:

Do miski wrzucamy miękkie masło i cukier, następnie ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajko i ponawiamy czynność, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodajemy suche składniki czyli mąkę, sól, proszek do pieczenia i miksujemy, aż znikną wszystkie grudki. Do gotowej masy dodajemy kawałki czekolady oraz suszone owoce ananasa. Dobrze sprawdzają się Crispy Natural. (świeży ananas oddaje za dużo wody, dlatego nie nadaje się do tego typu wypieków).
Ciasto formujemy w kulki wielkości śliwki i wykładamy je na blachę pokrytą pergaminem do pieczenia. Ciasteczka urosną, dlatego przy układaniu ich pamiętajmy o zachowaniu odstępów. Tak przygotowane ciastka wkładamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na ok 13 minut.
Smacznego!


Kategorie: ciastadesery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Bitki - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pasztet z indyka - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Bitki

Pieczywo czosnkowe

Pasztet z indyka

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Smażony ser pleśniowy

Fasolka po bretońsku