zdjecia rodzinne

Baba wielkanocna


Składniki:

50 dag maki
4 dag drożdży
8 dag masła
8 dag cukru
4 żółtka
2 gorzkie migdały
1 szklanka mleka
1 płaska łyżeczka soli
skórka z cytryny
tłuszcz do posmarowania blachy
lukier

Wykonanie:

Podgrzać mleko, w letnim rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Dodać pół szklanki mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka ubić z cukrem na parze, dodając na koñcu startą skórkę z cytryny. Kiedy żółtka zbieleją, dodać drobno posiekane migdały i sól, połączyć z rozczynem. Dosypać resztę mąki, dokładnie wyrobić, dodać rozpuszczone masło i wyrobić. Blachę posmarować tłuszczem, wypełnić do połowy ciastem, piec w 190°C ok. 60 min, polukrować.

Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


karpiniuk , 2009-10-24
Już się nie mogę doczekać do Wielkanocy. A CIASTO PYCHA!! polecam:)


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Lazania z mięsem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowa z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Fasolka po bretońsku

Lazania z mięsem

Zapiekanka śródziemnomorska

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory