zdjecia rodzinne

Cykoriadowe, świąteczne pierniczki o smaku kawowym


Składniki:

0,5 kg mąki
4 jajka
Kostka masła lub margaryny do pieczenia
1 płaska łyżka stołowa Cykoriady (Ekstrakt lub Instant)
200 ml miodu
3 łyżki stołowe cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, a następnie powoli dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało. Po upływie tego czasu układamy ciasto na stolnicy i rozwałkowujemy na grubość maksymalnie do 0,5 cm. Za pomocą foremek świątecznych wycinamy kształty pierniczków, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180-2000C piekarnika . Pieczemy około 10 minut.


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Bitki - przepis Śledzie w oleju - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Bitki

Śledzie w oleju

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowa z mięsem

Kotlety mielone z kaszą

Smażony ser pleśniowy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Fasolka po bretońsku

Kapusta z grochem