zdjecia rodzinne

Ptysie z serkiem marki Lactima, szynką i warzywami


Składniki:

Składniki farszu:
Śmietankowy serek twarogowy Cremetta 50g ( 2-3 sztuki )
1/2 czerwonej papryki
4-6 plasterków ulubionej szynki
natka pietruszki
sól
pieprz

Składniki ptysi:
250ml wody
90g masła
3 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Sposób przygotowania farszu:
Serek przełóż do miseczki. Dodaj drobno pokrojoną paprykę, szynkę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Sposób przygotowania ptysi:
Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu, a następnie doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Ściągnij rondel z ognia i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj, aż do chwili, kiedy uzyskasz jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia. Wbij do ciasta jajka i dodaj sól. Całość miksuj do momentu uzyskania gładkiej masy. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia uformuj kuleczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 15 - 20 minut. Ostudzone ptysie natnij na dole i wypełnij farszem (z podanych proporcji powinno wyjść około 12-15 szt. niewielkich ptysi). Smacznego!


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Biała kiełbasa - przepis Śledzie w oleju - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pieczywo czosnkowe

Biała kiełbasa

Śledzie w oleju

Kotlety schabowe z cebulką

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Chleb na drożdżach