zdjecia rodzinne

Lekka lasagne ze szpinakiem


Składniki:

Składniki (Forma 30x20 cm – 6–8 porcji):

• 400 g szpinaku
• 300 g fety
• 400 g mozzarelli
• makaron Lasagne marki Arrighi
• 2 puszki Krojonych pomidorów z czosnkiem marki Valfrutta
• 1 jajko
• 2 łyżki Oliwy z oliwek Extra Vergine marki Olitalia
• 1 cebula
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo tartej)
• sól
• pieprz
• tymianek świeży lub bazylia
• pomidory koktajlowe (garść)

Wykonanie:

Wykonanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej, dodaj oliwę oraz cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.
2. Dodaj opłukany szpinak, smaż aż zwiędnie. Dodaj pokruszoną fetę. Całość duś do zagęszczenia sosu. Dodaj gałkę muszkatołową. Dopraw solą jeśli to konieczne (feta jest słona i sos powinien być wystarczająco słony). Ostudź i dodaj jajko, wymieszaj.
3. Pomidory przełóż z puszek do miski, dopraw solą i pieprzem.
4. Na dno foremki wyłóż 1/2 pomidorów, na to wyłóż płaty makaronu. Możesz użyć surowy lub wstępnie go obgotować (ok. 10 minut) – wówczas skróć czas pieczenia o 10 minut.
5. Wyłóż 1/2 sosu szpinakowo-serowego, na to makaron, sos pomidorowy, szpinak i na koniec makaron.
6. Mozzarellę zetrzyj i wyłóż na makaron, posyp pomidorkami koktajlowymi.
7. Zapiekankę piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C z funkcją góra-dół. Formę ułóż na najniższej półce.
8. Lasagne podawaj od razu po przyrządzeniu. Przed podaniem posyp ją świeżymi ziołami.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska


Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Kapusta z grochem - przepis Bitki - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Pasztet z indyka

Kapusta z grochem

Bitki

Biała kiełbasa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Fasolka po bretońsku

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety mielone z kaszą

Smażony ser pleśniowy