zdjecia rodzinne

Eskalopki z kurczaka


Składniki:

- 3 jajka
- 185 ml (szklanka) oliwy z oliwek
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 piersi kurczaka
- 2 łyżki odsączonych kaparów
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 60 g świeżej bazylii z łodygami
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku

Do przybrania:
- 1 cytryna
- 150 g rucoli
- 1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie:

Ugotuj 1 jajko na twardo (zacznij od zimnej wody, żeby nie pękło). Możesz do wody wsypać sól, wtedy zagotuje się szybciej.
Zahartuj ugotowane jajko pod zimną wodą i obierz je ze skorupki.
Zmiksuj kapary, posiekaną bazylię z łodygami, jajko na twardo, musztardę i łyżkę stołową parmezanu. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo 5 łyżek oliwy aż do otrzymania gęstego zielonego sosu.
Na każdej piersi kurczaka połóż folię i rozbij ją delikatnie tłuczkiem. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Roztrzep 2 jajka w misce. W drugiej miseczce wymieszaj 1 łyżkę startego parmezanu z tartą bułką. To będzie panierka dla kurczaka.
Wymocz piersi w jajku z każdej strony i obtocz je kilka razy w bułce z parmezanem.
Usmaż eskalopki na reszcie niezbyt rozgrzanej oliwy z każdej strony na złoty kolor.
Przełóż mięso na talerz. Polej zielonym sosem. Podawaj z rucolą polaną octem balsamicznym i kawałkami cytryny.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


kuchareczka , 2009-10-18
Zrobiłam takie eskalopki wczoraj na przyjęcie imieninowe i wyszło rewelacyjnie. Trochę się narobiłam (o wiele dłużej niż 45 minut), ale robiłam je pierwszy (i napewno nie ostatni) raz. Trzeba przyznać, że danie robi naprawdę duże wrażenie i jest bardzo efektowne.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Kurczak z ryżem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Fasolka po bretońsku

Lazania z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Pasta krewetkowa do pieczywa