zdjecia rodzinne

Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową


Składniki:

- mąka 500g
- masło 150g
- surowe żółtko i całe jajko
- gęsta kwaśna śmietana 18% ¾ szklanki
- sól ½ łyżeczki

Farsz:

- Kiełbasa biała surowa Gzella 500 g
- białko
- pieprz

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem na piasek. Następnie dodajemy sól, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je lnianą ściereczką lub folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Z Kiełbasy białej surowej zdejmujemy osłonkę, a mięso doprawiamy pieprzem i mieszamy z surowym białkiem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko, szklanką wykrawamy krążki. Napełniamy je mięsem, zlepiamy. Każdy pieróg smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kibiny układamy na blasze zlepioną częścią do góry, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut.

Smacznego


Więcej na smakiregionow.pl

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kapusta z grochem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Śledzie w oleju - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety mielone z kaszą

Włoski chlebek a'la pizza

Kapusta z grochem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Śledzie w oleju

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)