zdjecia rodzinne

Pilaw z indykiem i kurkami


Składniki:

- Masło Ekstra „Piątnica” 2 łyżki
- ryż basmati 150g
- filet z indyka 200g
- cebula 1 średnia szt.
- olej rzepakowy 3 łyżki
- świeże kurki 150g
- natka pietruszki 1 mały pęczek
- sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku

Wykonanie:

Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.

Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie.

Smacznego!



Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pieczywo czosnkowe - przepis Chleb na drożdżach - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasztet z indyka - przepis Kapusta z grochem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Pieczywo czosnkowe

Chleb na drożdżach

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasztet z indyka

Kapusta z grochem

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasta krewetkowa do pieczywa