zdjecia rodzinne

Cukinia faszerowana


Składniki:

Składniki (4 porcje):


• 2 średnie cukinie
• 500 g mięsa mielonego wołowego
• 1 słoik pomidorów suszonych marki Ponti
• 1 słoiczek kaparów marki Ponti
• 1 duża szalotka
• garść pomidorów koktajlowych
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 50 g mozzarelli
• sól, pieprz
• 2 łyżki oleju
• 2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojone)

Wykonanie:

Wykonanie:

1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę.
2. Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia.
3. Pomidory suszone osącz z oleju. (Olej zachowaj, świetnie nadaje się do sałatek, dresingów, czy maczania w nich chleba). Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
4. Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.
5. Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania.
6. Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami.
7. Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach.
8. Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.





Kategorie: mięsazapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Biała kiełbasa - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Chleb na drożdżach

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Biała kiełbasa

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Śledzie w oleju