zdjecia rodzinne

Ziemniaczano - serowe gratin


Składniki:

- 1 kilogram ziemniaków
- 600 ml mleka
- 100 gram serka topionego kremowego MSM Mońki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 150 gram sera żółtego Aldamer MSM Mońki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i gotować 2 minuty w lekko osolonym mleku. Odcedzić, pozostawiając mleko w garnku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim ziemniaki.
Do mleka dodać serek topiony, pieprz, gałkę muszkatołową oraz rozdrobniony czosnek. Wszystkie składniki połączyć oraz podgrzać. Polać ziemniaki, posypać serem żółtym (startym na tarce o grubym oczku) i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180st.C przez ok. 45 minut.
Smacznego!


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Śledzie w oleju - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Kurczak z ryżem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zapiekanka śródziemnomorska

Fasolka po bretońsku

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Śledzie w oleju

Kluski ziemniaczane

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory