zdjecia rodzinne

Ziemniaczano - serowe gratin


Składniki:

- 1 kilogram ziemniaków
- 600 ml mleka
- 100 gram serka topionego kremowego MSM Mońki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 150 gram sera żółtego Aldamer MSM Mońki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i gotować 2 minuty w lekko osolonym mleku. Odcedzić, pozostawiając mleko w garnku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim ziemniaki.
Do mleka dodać serek topiony, pieprz, gałkę muszkatołową oraz rozdrobniony czosnek. Wszystkie składniki połączyć oraz podgrzać. Polać ziemniaki, posypać serem żółtym (startym na tarce o grubym oczku) i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180st.C przez ok. 45 minut.
Smacznego!


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Lazania z mięsem - przepis Śledzie w oleju - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Biała kiełbasa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Lazania z mięsem

Śledzie w oleju

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pieczywo czosnkowe

Biała kiełbasa

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta z grochem