zdjecia rodzinne

Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami


Składniki:

• 7 jaj
• 2 torebki ryżu białego marki Britta (po 100 g)
• masło klarowane do smażenia
• cebula
• 4 ząbki czosnku
• 1/2 szklanki startego żółtego sera
• posiekana natka pietruszki
• duża cukinia
• szklanka słodkiej śmietanki 12%
• sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ugotować 6 jajek na półtwardo ostudzić, obrać ze skorupek.
2. Ryż biały marki Britta ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.
3. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.
4.Przygotować sos śmietanowy: do miski wlać śmietankę, dorzucić surowe jajko oraz ser – całość wymieszać i doprawić do smaku.
5. Cukinie pokroić na plasterki i układać na górze zapiekanki. Potrawę zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.


Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Chleb na drożdżach

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Biała kiełbasa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowa z mięsem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kluski ziemniaczane

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)