zdjecia rodzinne

Ribollita z jarmużem i aldamerem


Składniki:

• 2 średnie marchewki
• ½ selera naciowego
• 1 cebula
• 4 łyżki oliwy do zupy i 3 do grzanek
• 3 ziemniaki
• 1 puszka białej fasoli konserwowej
• ok. 2 l wody
• sól, płatki chili, świeży rozmaryn, tymianek do smaku
• 5-6 liści jarmużu
• 2-3 kromki czerstwego chleba
• 3 ząbki czosnku
• 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

Wykonanie:

Marchew pokroić w półkrążki, cebulę w kostkę, a seler w cząstki i wszystko chwilę podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wodę, posolić i wszystko gotować do miękkości. Następnie dodać fasolę, pokrojony jarmuż pozostałe przyprawy i całość zagotować.
Pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na jasnozłoty kolor na dwóch łyżkach oliwy, wyciągnąć i dodać do zupy. Chleb poszarpać na niewielkie kawałki i podsmażyć na oliwie czosnkowej. Gotową zupę rozlać do miseczek, posypać starkowanym na grubym oczku aldamerem i czosnkowymi grzankami.
Smacznego!


Kategorie: zupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa fasolowa z mięsem

Fasolka po bretońsku

Pieczywo czosnkowe

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Włoski chlebek a'la pizza

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)