zdjecia rodzinne

Dynia piżmowa faszerowana mięsem i serem


Składniki:

• dynia piżmowa
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• 1 średnia cebula
• 300 g mięsa mielonego
• 100 ml wody
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
• 2 gałązki świeżego rozmarynu
• 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
• sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Dynię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i częściowo miąższ. Tak przygotowane skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 1 godzinę.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać mięso, pokrojony w kostkę miąższ dyni, polać wodą, wymieszać i poddusić kilkanaście minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać pomidory, rozdrobniony czosnek, pokrojone igiełki rozmarynu, oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym farszem wypełnić upieczone połówki dyni. Połowę sera pokroić w centymetrową kostkę, a drugą połowę utrzeć na tarce na grubym oczku. Kostki sera dodać do farszu, a starkowanym posypać wierzch. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Smacznego!


Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


cLZjCxQjHKrbwjL , 2018-12-20
gg0zc0 Say, you got a nice blog post.Much thanks again. Cool.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kapusta z grochem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Bitki - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pieczywo czosnkowe

Kapusta z grochem

Kotlety schabowe z cebulką

Krokiety z kapustą i grzybami

Bitki

Włoski chlebek a'la pizza

Fasolka po bretońsku