zdjecia rodzinne

Placuszki z twarogu z sosem waniliowym


Składniki:

30 dag twarogu,
4 jajka,
4 łyżki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.

Sos:
200 ml mleka,
łyżeczka mąki,
łyżeczka cukru waniliowego.

Wykonanie:

Twaróg rozgnieść i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami. Na koñcu dołożyć ubite białka i delikatnie wymieszać. Na rozgrzana patelnię lekko wysmarowana tłuszczem kłaść łyżką cienkie placuszki i piec z obu stron na złoty kolor.

Składniki sosu dobrze wymieszać i zagotować cały czas mieszając. Sos podać osobno do placuszków.

Dobra rada: zamiast sosu można użyć przecieru z sezonowych owoców. Wspaniale smakują również z powidłami wymieszanymi z łyżką kwaśnej śmietany.

Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Lazania z mięsem - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Fasolka po bretońsku

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kotlety schabowe z cebulką

Kluski ziemniaczane

Lazania z mięsem

Biała kiełbasa