zdjecia rodzinne

Placuszki z twarogu z sosem waniliowym


Składniki:

30 dag twarogu,
4 jajka,
4 łyżki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.

Sos:
200 ml mleka,
łyżeczka mąki,
łyżeczka cukru waniliowego.

Wykonanie:

Twaróg rozgnieść i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami. Na koñcu dołożyć ubite białka i delikatnie wymieszać. Na rozgrzana patelnię lekko wysmarowana tłuszczem kłaść łyżką cienkie placuszki i piec z obu stron na złoty kolor.

Składniki sosu dobrze wymieszać i zagotować cały czas mieszając. Sos podać osobno do placuszków.

Dobra rada: zamiast sosu można użyć przecieru z sezonowych owoców. Wspaniale smakują również z powidłami wymieszanymi z łyżką kwaśnej śmietany.

Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Śledzie w oleju - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kluski ziemniaczane - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Fasolka po bretońsku

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety mielone z kaszą

Śledzie w oleju

Pieczywo czosnkowe

Kluski ziemniaczane