www.zapetytem.pl

Placuszki z twarogu z sosem waniliowym


Calineczka2009-10-31 Komentarze (0) 15-30 min    łatwy     Porcji: 2

Składniki:

30 dag twarogu,
4 jajka,
4 łyżki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.

Sos:
200 ml mleka,
łyżeczka mąki,
łyżeczka cukru waniliowego.

Wykonanie:

Twaróg rozgnieść i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami. Na koñcu dołożyć ubite białka i delikatnie wymieszać. Na rozgrzana patelnię lekko wysmarowana tłuszczem kłaść łyżką cienkie placuszki i piec z obu stron na złoty kolor.

Składniki sosu dobrze wymieszać i zagotować cały czas mieszając. Sos podać osobno do placuszków.

Dobra rada: zamiast sosu można użyć przecieru z sezonowych owoców. Wspaniale smakują również z powidłami wymieszanymi z łyżką kwaśnej śmietany.

Kategorie: mącznewegetariańskie

Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=194