zdjecia rodzinne

Chleb na drożdżach


Składniki:

0,5kg maki pszennej,
0,5 kg maki żytniej,
100 gram słonecznika łuskanego,
100 gram otrąb,
1 niepełna płaska łyżka soli,
10 dag drożdży,
1 łyżka cukru,
woda.

Wykonanie:

Drożdże, 3/4 szklanki letniej wody, 1 łyżka cukru - wszystko razem wymieszać.
Mąkę, otręby, słonecznik, sól wymieszać w misce i wlać rozczyn z drożdży i 3 szklanki ciepłej wody. Dobrze wyrobić kopyścią. Zostawić do wyrośnięcia i ponownie wyrobić kopyścią. Po wyrośnięciu przełożyć do DWÓCH foremek keksowych wysypanych mąką i zostawić do wyrośnięcia i w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st.C. Włożyć do piekarnika i piec 40 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i dalej piec ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni.

Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


mama , 2013-03-28
nie dobry chleb zakalec i popieram zdanie "/fas" <3
\fas , 2013-03-28
nie dobry chleb i to bardzo nIE POLECAM !!!!!!!!!!!! NIKOMU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Piotrek M , 2013-03-27
Przepyszny chlebek delikatny, pachnący i łatwy w produkcji / wystarczy 5 dkg drożdzy i 3 x po 15 min. wyrasta / , smacznego.
Piotrek M , 2013-03-27
Chleb na drożdżach Witam dziś poprawiłem przepis w treści i dokładności wg wskazań, prosze ocenić ? Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Piotrek M , 2013-03-25
Chleb na drożdżach Ja chłop UPIEKŁEM pierwszy w życiu CHLEB ,,,, mam pyszny syper !!! Dziękuję za podpowiedz !!!
Piotrek M , 2013-03-25
Dwie keksówki wyszło z masy podanej wg przepisu ,,, już STYGNIE !!!
Piotrek M , 2013-03-25
Jednym wyszedł zakalec inni zajadają się PYSZNYM chlebkiem a ja ,,, CZEKAM ??? Pierwszy raz w życiu piekę chlebek ,,, ???
Piotrek M , 2013-03-25
Cały proces pkarzę i wypieczony chlebek uda sie czy sie nie uda na garze FOTKI ... cały czas PSTRYKAM..... ale zapach !!!
Piotrek M , 2013-03-25
Cały proces pkarzę i wypieczony chlebek uda sie czy sie nie uda na garze FOTKI ... cały czas PSTRYKAM..... ale zapach !!!
Piotrek M , 2013-03-25
W misce ciasto wyrosło mi dobrze ale w brytwance mi opadło ??? w piekarniku troszkę urosło i ładnie pekło przez sirodek przy pieczeniu ... nie mogę się doczekać !
Piotrek M , 2013-03-25
Właśnie wstawiłem ,,, robi się, bardzo jestem ciekaw ??? wyjeżdzam na dłużej do niemiec ponoć mają nie smaczny chleb / w co wątpię ??? / więce będę piekł sam ,,, ok 20.15 będzie gotowy. Dziękuje za przepis napiszę czy dobry po 21.00.
asia , 2013-03-21
Zakalec mi wyszedł!!! Z gory twarda skorupa z dolu miekki,a w srodku surowy.Pieklam z 2 godz.na drugim poziomie od dolu, z grzalka gorna i dolna.
Honorata , 2013-01-13
Czesto pieke chleb, ale w tym przepisie jest chyba za duzo wody. Brak koncowek w wyrazach, bo kot przeszedl po klawiaturze i cos mi zmienil, nie wiem co. Nie dziala pol klawiatury. Nie umiem tego naprawic.
Gość , 2012-11-07
To jest chleb z mąki mieszanej i zawsze używam drożdży.
Ewa , 2012-11-05
Chleb z mąki żytniej nie wyrośnie na drożdżach, potrzebuje zakwasu z tego co wiem, stąd wszystkim zakalec wyszedł :)
Gość , 2012-10-25
sorry czas pieczenia bardzo za długi mi upiep się w niecałe 10 min na 220 stopniach
Buuu , 2012-10-25
Zakalec
Gość , 2012-10-09
No mi niestety wyszedł oblesny zakalec!!!!! Z góry ładnie przypieczony srodek zwykła kitocha!!!!
Gość , 2012-10-06
robiłam pierwszy raz wg przepisu i wyszedł mi zakalec a góra się spiekła. Po prostu chleb kamień ;)
dziś próbuję drugi raz no i zobaczymy co wyjdzie ;).
nie jestem pewna czy nie jest za dużo wody (3 szklanki wody plus 3/4 do drożdży), mi strasznie kleił się do rąk i i miski
Anulka , 2012-10-04
Przepis rewelacja , gorąco polecam!!!!!
andzej brudnik , 2012-08-10
przepisy na chleb 0.5 i 0.6 na komentarzu napiscie lub na stronce
adam , 2012-08-10
mam pare pytan
1.czy to jest przepis na chleb zwyły 0.5g
2.jak nie to pi prosze podac
3i poczebuje jeszcze na 06 chleb z posybkom i bez posybki
4.czy te składnik to jest na jeden czy na ile
5. prosze mi podac na składnik na 100sztuk chleba 0.5 polskie zboża i na 0.6
oraz to samo na 1000sztuk chleba 0.5 i 0.6 i to wszystko dzienkuje bardzo andzej brudnik
JLC
Andrzej , 2012-05-18
Dwa razy próbowałem upiec ten chlebek i dwa razy wyszedł zakalec. Mąka żytnia nie wyrośnie na drożdżach. Potrzeba zakwasu albo kupić żurek w sklepie i bardzo prosto sie upiecze.
ALICJA , 2012-03-18
nie otwierac piekarnika przez 30 min
chleb moze opasc
ALICJA , 2012-03-18
trzeba dodac 1 szklanke cieplej wody. a piec w temperaturze 250 stopni ,bo inaczej zasuszy sie ,nie dluzej jak 60 min.
ALICJA , 2012-03-18
NA POL KG MAKI ZA DUZO DROZDZY ,MAX 5dkg
Gość , 2012-03-04
Proponuję dobrze wyrobić ciasto na chleb drożdżowy najlepiej ręką ( tak długo aż odchodzi od ręki i miski). To jest podstawa aby chleb był wspaniały.
Gość , 2012-03-04
Piekąc chleb drożdżowy wg tego przepisu zastapiłam jedną szklankę ciepłej wody szklanką ciepłego mleka.Wyszedł pyszny.
Gość , 2012-02-27
Oczywiście,że można. Jednak proponuję tę pierwszą wersję. Wiecej żytniej, mniej pszennej maki. Sadzę,że cały urok tego chlebka to to, że jest taki,,żytni", zdrowszy, smaczniejszy.Takie jest zdanie mojej rodziny.
Marzena , 2012-02-27
Wyszedł wspaniały,smakuje całej rodzince,dziękuje za przepis.Mam pytanie czy można zmieniać proporcje mąki np 0,25 kg pszennej i 0,75kg żytniej albo odwrotnie 0,25kg żytniej i 0,75kg pszennej.Będę wdzięczna za odpowiedź.
Ania , 2012-02-14
Przepyszny chleb... Znika w mgnieniu oka :)
By skórka z wierzchu nie była twarda proponuje od razu po upieczeniu posmarować
chlebek przegotowaną wodą, co powoduje, że skórka jest miękka.
Gość , 2012-02-11
Wyrośnięcie..... tzn ciasto powiększyło swą objętość i juz można piec. Trudno określić jak mocno powiekszy objetość ( zależy od drozdży, mąki, temp. otoczenia).Zwykle trwa to ok. 1/2 godziny i wystarczy.
Gość , 2012-02-08
co oznacza termin "Po wyrosnieciu przelożyc do"
to jest informacja dla tych co juz umia piec chleb.
Gość , 2012-02-07
Zawsze używam świeżych drożdży.
wew , 2012-02-07
10dag drożdży świeżych czy suszonych?
iwona , 2012-01-05
pieke ten chlebek juz nie wiem ktory raz jest pyszny
Katarzyna , 2011-12-05
Właśnie chrupiemy świeżo upieczony chlebek wg powyższego przepisu. Zazwyczaj piekę na zakwasie, ale jak nie ma czasu na długie wyrastanie chlebka to na drożdżach jest ekspresowy. Przepis idealny! Polecam - wyszedł super. A dla tych co nie lubią chrupiącej skórki to polecam posmarować po wyjęciu z piekarnika góry chlebka delikatnie olejem.
iwona , 2011-12-04
pieke ten chlebus juz 2 raz jest pyszny
Gość , 2011-11-15
Odp. dla Gościa być może włożyłeś zadużo drożdży, lub zbyt mało wyrobiłeś po wyrośnięciu ciasta. Mnie nigdy nie upadł, ale wydaje mi się,że to może byc również sprawa mąki. One są tak różne jakościowo.
Gość , 2011-11-14
Maciek Wszystko zrobilem zgodnie z przepisem ,po wlozeniu do foremek wyrosl po wlozeniu do piekarnika po okolo 25 minutach opodl do polowy ,nie wiem dlaczego?
Olga , 2011-06-12
Mała modyfikacja, zamiast mąki żytniej dodaje pszenną pełnoziarnistą typ 2000. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaje 3 łyżki oleju w miarę dobrej jakości (może być kujawski słonecznikowy) i wyrabiam ręką aż ciasto zacznie przyklejać się do palców. Wody dodaje troszkę mniej jakieś 2 i pół szklanki. Dzięki oliwie chleb nie jest taki suchy i gniotowaty. Dodatkowo w połowie pieczenia jak skórka za mocno się zrumieni przykrywam brytfankę folią aluminiową i po kłopocie. Można posmarować ciasto oliwą.
Izabela , 2011-05-03
Chleb jest dosłownie wstrętną gniotowatą masą przypominającą najgorszy zakalec z możliwych !!!
Gość , 2011-04-17
za szybko znika :)
Jarooo , 2011-04-11
Acha... Mąka żytnia nadaje się TYLKO do pieczenia chleba "na zakwasie" - na drożdżach dzieje się mniej więcej tak jak u Eli lub jednego z Gości. Mąka przenna razowa jest najlepsza do drożdży i... smaku ;)
Jarooo , 2011-04-11
włożeniem do piekarnika posmarować po wierzchu, będzie się ładnie rumienił i smakował.
Jarooo , 2011-04-11
Miałem taki problem z twardą skórką z wierzchu (spaloną prawie), a w środku pusto i na dnie niewyrośnięty, chociaż pięknie rósł wcześniej. Po pierwsze do drożdży mąka przenna - nie żytnia (ja miałem żytnią), po drugi jeśli mieszasz przeną z żytnią to najlepiej 1 przennej do 1/2 ilości żytniej, po trzecie dobrze trzeba wyrobić - nawet 3 - 4 razy wygniatać (mieszać) i po czwarte - jeśli piekarnik daje ostro (np. grzałka góra i dół) to 180 st. C. Polecam dobrze zmiksować jajko i pędzelkiem przed
Ela , 2011-04-11
Wyrósł pięknie i po 18 minutach pieczenia opadł. Dlaczego???
adolansky , 2011-04-08
ja blaszkę smaruję masłem
Agnieszka , 2011-04-08
Czy blaszki najpierw czymś smarujesz a pózniej posypujesz mąką? napisałas "wysypać maką" ale ona sama na suchej blaszce sie nie utrzyma.
adolansky , 2011-03-27
Czy może być tylko mąka żytnia
afoot , 2011-03-07
Super chlebek robię go często i zawsze wychodzi bardzo smaczny
Joanna , 2010-12-09
Chlebek pyszny. Ja dodałam dodatkowo pestki dyni, nasiona siemienia lnianego, kminku. Spróbujcie pycha
Gość , 2010-11-04
Ja często korzystam z tego przepisu i jest OK. Podejrzewam,że albo otręby nie takie,albo za mocno piec piecze od góry.Lepiej dłużej i w nieco niższej temperaturze.
Gość , 2010-10-31
Zrobilam wszystko wg przepisu, tymczasem wyszedl z wierzchu twardy jak kamien (ledwo pogryzlam skorkę...), a w srodku pusty i pol surowy. Co jest nie tak?
Gość , 2010-10-31
Zrobilam wszystko wg przepisu, tymczasem wyszedl z wierzchu twardy jak kamien (ledwo pogryzlam skorkę...), a w srodku pusty i pol surowy. Co jest nie tak?
Gość , 2010-10-07
Przepis wspaniały. Piekę chlebek często.
Gość , 2010-10-06
Chleb wygląda imponująco. Jutro kupie make żytnią i tez się zmierzę z tym przepisem- Efektami oczywiście się pochwale:-)
Gość , 2010-09-04
Super przepis, polecam! mniam!!!
Gość , 2010-03-18
Chleb na drożdżach Chleb jest wspaniały. Ostatnio dołożyłam dodatkowo 100gram płatków owsianych i 100gram pestek dyni i proszę jaki piękny mi wyszedł..
Gość , 2010-02-14
rzeczywiscie - chleb wyszedł rewelacyjny. Mi też wyszły z tego 2 dość spore chleby. (wliczając prąd cena za chleb wychodzi pewnie taka sklepowa. Ale chociaż mam pewność co jest w środku. A i w smaku chleb sklepowy nie umywa się do domowego)
Gość , 2010-02-11
A chleb orzechowy lub migdalowy / ten zdrowy/ to bez mąki i nie tuczący?
anuk , 2010-02-11
chleb własnej produkcji na pewno nie będzie chorobotwórczy
Gość , 2010-02-11
A ja chlebka nie jadam, od mąki się tyje i choruje. Jak już to orzechowy lub migdałowy.
Gość , 2010-02-09
CHLEBEK JEST PO PROSTU WYŚMIENITY.JA DODAŁAM ZAMIAST SŁONECZNIKA CEBULE I PALCE LIZAĆ
gosiaczek , 2009-11-14
Chleb na drożdżach Mój chlebek. Teraz dopiero zauważyłam, ze moja blaszka jest szersza niż ta na zdjęciach do przepisu więc chleb wyszedł bardziej prostokątny. Ale wcale to nie przeszkadza, tym bardziej, że wyszedł wyśmienity.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Lazania z mięsem - przepis

 

Biała kiełbasa

Pieczywo czosnkowe

Krokiety z kapustą i grzybami

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Chleb na drożdżach

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Lazania z mięsem