zdjecia rodzinne

Ciasto Ciemne


Składniki:

2 szklanki maki,
1 szklanka cukru,
2 łyżki dżemu (lub powideł),
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka kakao,
1 szklanka mleka,
3/4 szklanki oleju,
1 jajko,
1 łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Do przełożenia:
powidła,
śmietana 30%,
1 śmietan fix.

Wykonanie:

Jajko ubić z mlekiem, wsypać przesianą mąkę i wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić mikserem. Na koñcu dodać olej i dobrze wymieszać. Piec w tem. 200 st C przez 30 minut.

Po ostudzeniu przekroić na pół. Przełożyć powidłami i ubitą śmietaną. Wierzch polukrować (cukier puder i sok z cytryny).

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Śledzie w oleju - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pasztet z indyka - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Śledzie w oleju

Kluski ziemniaczane

Pasztet z indyka

Pieczywo czosnkowe

Włoski chlebek a'la pizza

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej