zdjecia rodzinne

Kawa po irlandzku


Składniki:

8 łyżeczek świeżo zmielonej kawy
2 szklanki wody
4 łyżeczki cukru
100 ml whisky
śmietana kremówka

Wykonanie:

Do kieliszka wsypać łyżeczkę cukru. Nóżkę kieleszka owinąc bawełnianą szmatką. Obracać kieliszek nad ogniem przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i zamieni w karmel.
W ten sam sposób przygotwać karmel w trzech pozostałych kieliszkach. Zagotować wodę. Wsypać kawę do termosu i zalać wrzącą wodą.
Termos bardzo starannie zakręcić i odstawić na około 4-6 minut.
Rozlać świeżo zaparzoną kawę z termosu do kieliszków z karmelem. Do każdego kieliszka z kawą wlać dokładnie odmierzone 25 ml alkoholu. Ubić śmietankę i udekorować nią kieliszki z kawą.


Kategorie: napojealkoholeirlandzka

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Bitki - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Biała kiełbasa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa fasolowa z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Bitki

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasta krewetkowa do pieczywa

Biała kiełbasa

Fasolka po bretońsku

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory