www.zapetytem.pl

QUICHE LORRAINE


adolansky2009-08-27 Komentarze (7) 60-90 min    łatwy     Porcji: 6

Składniki:

- 60 dag żółtego sera
- 400 ml śmietany 18%
- 4-5 jajek
- 20 dag wędzonego boczku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego

Wykonanie:

Masa:
zetrzeć ser na dużych oczkach, wbić jajka i dodać śmietanę. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek. Dodać trochę soli i pieprzu (boczek i ser są już słone więc nie przesadzać z solą).

Ciasto:
Ciasto francuskie rozmrozic a następnie rozłożyć na blaszce (można rozłożyć palcami lub rozwałkować). Brzegi muszą być wywinięte na bokach na wysokość ok. 3 cm. Ciasto trzeba ponakłuwać widelcem żeby się nie wybrzuszało. Wsadzić do rozgrzanego piekarnika (ok. 200 stopni) i piec 15 minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika, wylać na ciasto przygotowaną wcześniej masę i wsadzić spowrotem do piekarnika na ok. 30-40 minut.

Podawać z zieloną sałatą doprawioną sosem vinegrette.

Kategorie: zapiekankifrancuska

QUICHE LORRAINE QUICHE LORRAINE
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=25