zdjecia rodzinne

Makowiec świąteczny


Składniki:

Ciasto:

4-5 szklanek mąki
ok 30 g drożdży świeżych
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
ok 50g rozpuszczonego masła
cukier waniliowy
2 jaja

Nadzienie:

Masa makowa (puszka ok 800-900g)
ewentualnie masa migdałowa

1 jajo do posmarowania makowca przed pieczeniem

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru w 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, pozostałe mleko (1/2 szkl.), 2 jaja, rozczyn drożdżowy i masło. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 min). W trakcie wzrostu ciasto kilka razy zagnieść.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm w kształcie prostokąta. Rozsmarować masę makową i zwinąć.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 min (sprawdzać patyczkiem).

Po wystudzeniu proponuje polukrować.

Do nadzienia najbardziej pasuje masa makowa ale równie pyszne wychodzi z dżemem, masą midgałowa lub cynamonem.

PYCHA!


Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta z grochem - przepis Śledzie w oleju - przepis Bitki - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kurczak z ryżem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta z grochem

Śledzie w oleju

Bitki

Kotlety mielone z kaszą

Kotlety schabowe z cebulką

Kurczak z ryżem

Smażony ser pleśniowy

Biała kiełbasa