zdjecia rodzinne

Sernik gotowany na herbatnikach Doroty


Składniki:

1 kg sera śmietankowego
pół kostki masła lub margaryny
2 całe jajka
1 szklanka cukru
budyń śmietankowy na pół litra mleka
pół szklanki mleka
cukier puder
sok z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5-6 paczek herbatników

Wykonanie:

Masło (lub margarynę) rozpuścić w garnku, dołożyć ser, cukier i zagotować (aż ser się rozpuści), wlać jajka i mieszać.
Budyń rozprowadzić w mleku wlać do masy, wsypać proszek i zagotować cały czas mieszając drewnianą łyżką. Można dołożyć do masy namoczone rodzynki. Herbatniki wyłożyć na blaszkę, wylać gorącą masę i przykryć herbatnikami.
Z soku i cukru pudru zrobić lukier i polukrować sernik.

Sernik najlepszy jest po kilku godzinach jak już herbatniki zrobią się wilgotne.

Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


KAJA , 2012-03-21
jest to bardzo smaczne ciasto i stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Herbatniki można zamienić biszkoptami. Przygotowuję podobny tylko inne proporcje składników na 1kg twarogu.
gosia , 2011-08-14
pyszota, palce lizac
Madzia , 2011-08-11
zrobiłam, zjedliśmy i na pewno zrobię jeszcze raz bo bardzo nam posmakowało

ps. zamiast normalnego sera użyłam waniliowego sera na serniki (z wiaderka) i już nie dodałam cukru
Gość , 2011-07-27
Ja uzywam do tego przepisu blaszki o wymiarach 25x30cm.
Gość , 2011-07-27
Na jaka blaszkę jest taka ilość skladnikow?
biwsta , 2011-07-27
ok. wychodzi pyszny a w dodatku nie trzeba piec. Zawsze się udaje. Ja polewam wierzch roztopiona czekoladą z odrobiną masła a do sera dokładam 1 opakowanie maskarpone. Polecam zwłaszcza, że ciasto powstaje w kwadrans i będzie numerem popisowym u każdej gospodyni.
Gość , 2010-02-10
Mniam, mniam:)
Gość , 2009-12-09
Sernik pyszny. Polecam.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Bitki - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta z grochem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Bitki

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta z grochem

Kluski ziemniaczane

Włoski chlebek a'la pizza