zdjecia rodzinne

Świąteczne pierniczki


Składniki:

Ciasto:
60 dag mąki,
20 dag miodu,
jajo,
20 dag cukru,
5 dag masła,
płaska łyżeczka sody,
1/3 szklanki mleka,
torebka przyprawy do pierników.

Lukier:
pół białka,
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny.

Wykonanie:

Zagrzać miód z cukrem i masłem. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia, lekko ostudzić, dodać do miski z przesianą mąką, przyprawą do pierników, sodą rozpuszczoną w mleku i jajkiem. Składniki ciasta starannie wymieszać łyżką lub mikserem. Zostawić ciasto na noc w lodówce. Następnego dnia rozwałkować na grubość 3-4 mm i wyciąć foremkami różne kształty. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze (ja wyłożyłam na papierze do pieczenia). Piec 25 min w temperaturze 175 stopni C.
Jednym ubijakiem miksera utrzeć białko z cukrem i sokiem na gęstą lśniącą masę. Napełnić szprycę lukrem i udekorować ostudzone pierniczki. Gdy lukier wyschnie, włożyć ciastka do metalowego pojemnika z przykrywką.
Zaraz po upieczeniu pierniki są twarde. Stają się kruche po kilku dniach. Długo utrzymują świeżość.

Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2009-12-30
Pierniczki wyszly rewelacyjne. Trochę zaryzykowałam i odrazu zrobiłam z podwójnej porcji. Ale dzięki temu ostatnie sztuki przetrwały do wczoraj. Dziękuję za przepis.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kurczak z ryżem - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Biała kiełbasa - przepis Lazania z mięsem - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pieczywo czosnkowe

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kurczak z ryżem

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Biała kiełbasa

Lazania z mięsem