zdjecia rodzinne

Sos grzybowy


Składniki:

garść grzybów suszonych
5 łyżek oleju lub oliwy
kostka bulionowa
2 duże cebule
2 łyżeczki mąki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzyby umyć, zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny do namoczenia.
Po tym czasie grzyby przelać przez sitko. Przełożyć do czystego garnka i zalać wodą tak aby były zakryte. Wrzucić kostkę bulionową i gotować około 30 minut. W tym czasie zeszklić na oliwie pokrojoną w talarki lub kostkę cebulę i przełożyć do gotujących sie grzybów. Doparwić solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Dwie łyżeczki mąki rozrobić w wodzie (lub śmietanie) i wlać do sosu.

Rada: jeśli okaże sie że po namoczeniu w wodzie widoczny był piasek (grzyby nie były czyste) to po zagotowaniu się grzybów ponownie wodę przelać przez sitko.

Kategorie: sosy i pastyBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


QRlsFPbrEWZpoBZbk , 2018-12-21
WNSLck Nice blog here! Also your web site loads up fast!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kurczak z ryżem - przepis Bitki - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasztet z indyka - przepis Chleb na drożdżach - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kurczak z ryżem

Bitki

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety schabowe z cebulką

Pasztet z indyka

Chleb na drożdżach

Fasolka po bretońsku