Śledzie w oleju
Składniki:
1 kg śledzi3 cebule
5 łyżek octu lub soku z cytryn
3-4 liście laurowe
pół łyzeczki ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
sół i pieprz do smaku
olej (polecam Kujawski z olejami z siemienia lnianego i kiełków pszenicy w szklanej butelce) lub oliwa
Wykonanie:
Śledzie namoczyć na pół godziny w wodzie lub mleku.W tym czasie ugotować zalewę z 1litra wody, połówki cebuli, octu, lisci laurowych, ziela angielskiego, soli, cukru i pieprzu. Wystudzić.
Odlać wodę (lub mleko) ze śledzi i pokroic je w trzycentymetrowe kawałki, zalać zalewą i zostawić na 2 godziny. Po dwóch godzinach odlać zalewę.
Resztę cebuli czyli 2,5 sztuki pokroić w kostkę i lekko posoli i popieprzyć. Wsypać do śledzi. Wymieszać i wlać tyle oleju (lub oliwy) aby przykryć śledzie.
Całość musi postać kilka godzin a najlepiej noc w lodówce aby smaki sie połączyły.
Kategorie: ryby, Boże Narodzenie,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
vpIpsLBMoxM , 2018-12-21
PQsNk6 Im no expert, but I suppose you just crafted an excellent point. You undoubtedly understand what youre talking about, and I can really get behind that. Thanks for being so upfront and so sincere.
PQsNk6 Im no expert, but I suppose you just crafted an excellent point. You undoubtedly understand what youre talking about, and I can really get behind that. Thanks for being so upfront and so sincere.