zdjecia rodzinne

Ciasto kruche z jabłkami z kruszanką


Składniki:

Ciasto - spód:
200g mąki (odłożyć 1 łyżkę mąki pszennej i dołożyć 1 łyżkę ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g cukru
170g margaryny
1 jajko
1 żółtko
100g serka homogenizowanego

Kruszanka:
100g mąki
100g cukru
80g margaryny (reszta z 250g kostki margaryny po zrobieniu spodu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1kg gotowego musu jabłkowego, ewentualnie uprażonych jabłek

Wykonanie:

Spód: Połączyć mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem i margaryną. Dolożyć jajko, żółtko i serek i zagnieść ciasto. Wylepić blaszkę (dużą tortownicę).

Na ciasto wyłożyć jabłka.

Kruszanka: Z podanych skladnikow zrobić kruszankę i posypać jabłka.

Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Ania , 2010-11-28
Pyszne ciacho. Jabłka sama prażyłam. Zjedliśmy całe za jednym posiedzeniem! Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Dziękuję i pozdrawiam. Ania
Gość , 2010-11-12
Ciasto kruche z jabłkami z kruszanką Pacek kruchy z jabłkami to numer 1 na naszym stole. Ja do jabłek dołożyłam sporo rodzynek. Pyszne - polecam.
Leila , 2010-03-21
Ciasto kruche z jabłkami z kruszanką Ciasto pyszne. Polecam zwłaszcza na ciepło z sosem waniliowym. Jabłka (ok 1kg) obrałam i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do garnka z dwiema łyżeczkami cukru i cynamonem i dusiłam ok 15 minut pod przykryciem. Pod koniec dodałam 1 budyń waniliowy wymieszany w pół szklanki zimnej wody. Dzięki temu masa była "zwarta".
Gość , 2010-02-22
Ciasto kruche z jabłkami z kruszanką To zdjęcie placka z innego kąta
Gość , 2010-02-22
Ciasto kruche z jabłkami z kruszanką Pyszny placek!
Gość , 2010-02-21
Zamiast jabłek użyłam 15 dag rodzynek, posmarowałam je powidłami śwliwkowymi
i posypałam kruszonką. Wyszło też pyszne.
Gość , 2010-01-10
Wyszło super. Od razu zrobiłam z porcji o połowę większą.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Biała kiełbasa - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Pieczywo czosnkowe

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Fasolka po bretońsku

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Włoski chlebek a'la pizza

Zapiekanka śródziemnomorska

Biała kiełbasa

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)