zdjecia rodzinne

Pasztet z indyka


Składniki:

Pasztet:
600g mięsa z udźca indyka
250g wątróbek drobiowych
1 cebula
1 marchew
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
100g masła
2 jajka
pieprz, sól i ulubione przyprawy do smaku
1 kostka bulionu drobiowego lub warzywnego
1 Pomysł na kotlety mielone Winiary

Galaretka:
1 słoik żurawiny do mięsa (300g)
4 łyżeczki żelatyny
1 kostka bulionu warzywnego

Wykonanie:

Mięso pokroić w dużą kostkę i ugotować z bulionem, warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim.
Ugotowane mięso wyjąć z wywaru a następnie sparzyć w nim wątróbki. "Pomysł na kotlety mielone" zalać 100 ml chłodnego wywaru. Mięso z wątróbkami zmielić w maszynce. Do mięsa dodać „Pomysł”, masło i roztrzepane jajka. Doprawić przyprawami i dokładnie wyrobić.

Masę mięsną przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać przez ok 50-60 minut.

Żelatynę namoczyć w 100ml zimnej wody. Bulion rozpuścić w 300ml wody. Dodać żelatynę i żurawinę. Całość dobrze rozprowadzić i ostudzić.

Pasztet wyjąć, formę wyłożyć folią spożywczą. Wylać część galaretki na dno, włożyć pasztet i zalać pozostałą galaretką tak, aby była również na wierzchu. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Delikatnie obkroić nożem, wyjąć z formy i pokroić w grube plastry.

Przepis pochodzi z „Kuchnia od kuchni czyli gotowanie bez tajemnic”, nr 4 zima 2007, wydanie dla członków klubu Winiary.


Kategorie: mięsaprzekąskiWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2014-12-19
Pasztet wspaniały . Taki delikatny, pyszny. Polecam na święta.
Gość , 2012-04-02
Pasztet z indyka i watróbki wyszedł wspaniały. Polecam przepis. Prosty a efekt wspaniały.
Gość , 2012-03-04
Pasztet z indyka udał się choć robiłam pierwszy raz. Polecam wszystkim. jest pyszny.
Gość , 2011-11-15
Pasztet wyszedł doskonały. Pychota!
Gość , 2011-11-06
Pasztet udał mi się wyśmienicie. Już zawsze będę go robiła.
Gość , 2011-03-26
Pasztet z indyka Pasztet rewelacja. Galareta z żurawiny pyszna. Polecam.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasztet z indyka - przepis Kurczak z ryżem - przepis Biała kiełbasa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Włoski chlebek a'la pizza

Lazania z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasztet z indyka

Kurczak z ryżem

Biała kiełbasa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zapiekanka śródziemnomorska