zdjecia rodzinne

Strucla makowa łatwa


Składniki:

Ciasto:
50 dag maki
15 dag margaryny
2 całe jajka i 2 żółtka
15 dag cukru pudru
1/8 l śmietanki
5 dag drożdży.

Masa makowa:
30 dag maku
15 dag cukru
2 łyżeczki miodu
2 białka
5 dag margaryny
bakalie
olejek migdałowy

Lukier:
5 łyżek cukru pudru, sok z cytryny

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę i margarynę posiekać nożem (mozna zrobić kruszonkę), dodać pozostałe składniki. Drożdże rozetrzeć w miseczce z 1 łyżką cukru (aż zrobią się płynne) i wlać do produktów. Wyrobić ciasto.

Masa makowa:
Namoczyć mak, osączyć i zmielić dwukrotnie. Wlać do niego rozpuszczoną margarynę, wsypać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać ubite białka na pianę i delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować i posmarować każdą część połową masy makowej. Zwinąć w rulon i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aż ciasto zacznie rosnąć. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w temp.180 st.

Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny i posmarować upieczone, letnie strucle.

Makowiec jest pyszny, nie wymaga dużo pracy i skórka nie odchodzi:-)

Kategorie: wegetariańskieciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2011-12-21
Strucla makowa to właściwie makowiec, tylko ciasto jest nieco inaczej przygotowane. Łatwiejsze, smaczniejsze. Polecam wszystkim. Pyszne
www.fit-up.pl , 2011-09-26
śmietanka zawsze jest słodka a śmietana kwaśna ;-)
Gość , 2011-09-16
a jaka ta smietanka??? kwasna czy kremowka??