zdjecia rodzinne

Sernik na herbatnikach (gotowany)


Składniki:

1 kg sera,
pół kostki (125g) masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 budyń (na ½ l mleka)
1 łyżka maki ziemniaczanej
3 całe jajka
½ szklanki mleka

5-6 paczek herbatników

bakalie

lukier (cukier puder, woda i sok z cytryny)

Wykonanie:

Masło (lub margarynę) rozpuścić w garnku, włożyć zmielony ser (lub taki gotowy z wiaderka) i wymieszać.
3 żółtka ubić z ½ szklanki cukru i wlać do gotującego się sera. Budyń i mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w mleku i wlać do garnka z serem. 3 białka ubite na sztywno z pozostałym cukrem przełożyć do masy, dobrze zamieszać i zagotować. Można dołożyć bakalie wg uznania.

Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę serową i przykryć warstwą herbatników. No i sernik gotowany już gotowy
Można jeszcze z cukru pudru, wody i soku z cytryny zrobić lukier i polać herbatniki.
Sernik najlepiej smakuje po czasie, jak zmiękną herbatniki.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


kasia , 2011-08-01
jest bardzo pyszny,polecam.
Janeczka , 2010-12-28
zrobiłam na święta i całej rodzinie bardzo smakował taki sernik, a zwłaszcza najmłodszym , pozdrawiam!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasta krewetkowa do pieczywa

Fasolka po bretońsku

Krokiety z kapustą i grzybami

Smażony ser pleśniowy