zdjecia rodzinne

Placki ziemniaczane z gulaszem


Składniki:

Na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 całe jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku (można dodać małą szczyptę mielonej papryki),
- olej do smażenia.

Na gulasz:
- 1/2 kg mięsa wołowego (najlepiej) lub wieprzowego,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 papryki (ziolona i żółta),
- 30 dag pieczarek,
- sól, pieprz, ostra papryka mielona,
- olej do pieczenia,
- 1 szklanka wody,
- do zagęszczenia mąka i kilka łyżek śmietany

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy pokrojone pieczarki, papryki i dusimy ok. 30 minut, wlewmy wodę i dusimy do miękkosci / ok. 30 minut/. Doprawiamy mieloną papryką, aby było dość ostre. Zagęszczamy mąką rozrobioną w kilku łyżkach śmietany

Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na drobnej tarce, czosnek miażdżymy,dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, mieszamy i pieczemy placki na rozgrzanym tłuszczu.

Placki ziemniaczane podajemy polane gulaszem.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-01-26
Takie placki ziemniaczane kojarzą mi się z Zakopanem, gdzie oczywiscie nazywają się 'Placki ziemniaczane po zbójnicku'. A wszędzie indziej znane są jako placki ziemniaczane po węgierku. Pyszne.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Bitki - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Fasolka po bretońsku

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kotlety schabowe z cebulką

Bitki

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa fasolowa z mięsem

Pieczywo czosnkowe