zdjecia rodzinne

Zupa-krem z brokułami w roli głównej


Składniki:

ok pół kg brokułów
2-3 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 kosta bulionowa warzywna
100g gęstej śmietany do zupy
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić (nie trzeba zbytnio się starać ponieważ pożniej i tak wszystko zmiksujemy).
Warzywa włożyć do garnka razem z kostką bulionową i zalać wodą (do wysokości warzyw). Gotowość do miękkości a następnie zmiksować wszystko blenderem.
Śmietanę wymieszać w kubeczku z zupą (w proporcji 1:1) i wlać do garnka.
Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.

Zupa-krem jest pyszna i bardzo szyko sie robi.
Ja czasami doprawiam jeszcze suszonym czosnkiem ale to już zależy od gustów domowników.



Kategorie: zupywegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Anu , 2011-07-13
Warzywa powinny być wrzucone na wrzącą wodę, w ten sposób zachowają więcej witamin, proponuję zrezygnować z kostki warzywnej i zastąpić ją ulubionymi przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, curry by nie kostka która zawiera masę chemii) Dla tych którzy nie powinni używać śmietany lepiej będzie dodać jogurt grecki !


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Śledzie w oleju - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Biała kiełbasa

Pieczywo czosnkowe

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kapusta z grochem

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Śledzie w oleju

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Smażony ser pleśniowy