Włoski chlebek a'la pizza
Składniki:
Ciasto (składniki na dwie blaszki tzw keksówki):15g świeżych drożdży
300ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
250g (ok 1 szklanki) mąki pszennej durum
400g (ok 1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
1 łyżka suszonego oregano
Nadzienie:
1 kulka sera mozzarella
kilka pastrów żółtego sera
150g salami
1 duży pomidor
200g oliwek bez pestek
1 papryka z zalewy (grillowana bez skórki)
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, oliwą, miodem, solą i oregano. Dodać mąkę durum i dokładnie wymieszać. Dodać tyle zwykłej mąki pszenną aby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk.Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłem miejsce na ok 30-40 minut.
W międzyczasie pokroić składniki na nadzienie - sery, salami, pomidora i paprykę w paski a oliwki jak się da:-)
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Podzielić na dwie części i każdą delikatnie rozwałkować (tak aby specjalnie nie uciskać ciasta) na kształt prostokąta. Rozłożyć nadzienie i zwinąć w roladę. Gotowe chlebki włożyć do prostokątnych blaszek keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na dodatkowe 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250st C. Włożyć nasze chlebki i zmniejszyć temperaturę do 200st C. Piec ok 20-25 minut.
Kategorie: mączne, zapiekanki, przekąski,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
GQWAYJJfkWVfpQcLiH , 2018-12-20
POza3O pretty handy material, overall I feel this is really worth a bookmark, thanks
POza3O pretty handy material, overall I feel this is really worth a bookmark, thanks
Gość
, 2010-08-18
Upiekłam z normalnej maki i tez było dobre. Do nadzienia wykorzystałam szynkę, pomidory koktajlowe, paprykę, ser i oliwki. Smakowało:) Fajny pomysł na przekąskę. Jak kiedyś dostane mąkę durum to na pewno wypróbuję taką wersję. Pzdr, Agik
Upiekłam z normalnej maki i tez było dobre. Do nadzienia wykorzystałam szynkę, pomidory koktajlowe, paprykę, ser i oliwki. Smakowało:) Fajny pomysł na przekąskę. Jak kiedyś dostane mąkę durum to na pewno wypróbuję taką wersję. Pzdr, Agik
Gość
, 2010-02-23
Idealne! Zniknęło w oka mgnieniu. Ciasto mięciutkie - może dzięki tej mące durum? Po raz pierwszy ją wykorzystałam do pieczenia i nie żałuję.
Idealne! Zniknęło w oka mgnieniu. Ciasto mięciutkie - może dzięki tej mące durum? Po raz pierwszy ją wykorzystałam do pieczenia i nie żałuję.