www.zapetytem.plWłoski chlebek a'la pizza
Składniki:
Ciasto (składniki na dwie blaszki tzw keksówki):
15g świeżych drożdży
300ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
250g (ok 1 szklanki) mąki pszennej durum
400g (ok 1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
1 łyżka suszonego oregano
Nadzienie:
1 kulka sera mozzarella
kilka pastrów żółtego sera
150g salami
1 duży pomidor
200g oliwek bez pestek
1 papryka z zalewy (grillowana bez skórki)
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, oliwą, miodem, solą i oregano. Dodać mąkę durum i dokładnie wymieszać. Dodać tyle zwykłej mąki pszenną aby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłem miejsce na ok 30-40 minut.
W międzyczasie pokroić składniki na nadzienie - sery, salami, pomidora i paprykę w paski a oliwki jak się da:-)
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Podzielić na dwie części i każdą delikatnie rozwałkować (tak aby specjalnie nie uciskać ciasta) na kształt prostokąta. Rozłożyć nadzienie i zwinąć w roladę. Gotowe chlebki włożyć do prostokątnych blaszek keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na dodatkowe 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250st C. Włożyć nasze chlebki i zmniejszyć temperaturę do 200st C. Piec ok 20-25 minut.
Kategorie:
mączne,
zapiekanki,
przekąski,
Przepis pochodzi ze strony:
www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=361