zdjecia rodzinne

Fasolka po bretońsku


Składniki:

½ kg fasoli (dużej np. piękny jaś),
ok. ½ kg chudego boczku lub karkówki,
3 duże cebule,
kilka łyżek keczupu pikantnego (wg uznania),
sól,
pieprz,
łyżeczka oregano,
½ łyżeczki ziół prowansalskich,
1-2 łyżki majeranku,
kilka łyżek oleju.

Wykonanie:

Fasolę dobrze wypłukać, zalać zimną wodą aż napęcznieje (w razie konieczności wody należy dolać, aby fasola zawsze była zakryta).
Po kilku godzinach odlać wodę. Oregano, zioła prowansalskie połączyć z oliwą i wymieszać z fasolą. Boczek lub karkówkę pokroić w kostkę, popieprzyć, osolić i smażyć na patelni aż się lekko zarumieni. Mięso przełożyć do garna z fasolą. Posiekaną cebulę podsmażyć na patelni rozgrzanej z odrobiną oleju. Przełożyć do garnka. Dolać tyle gorącej wody, aby produkty były zakryte. Gotować do czasu, aż fasola będzie miękka. Na koniec dołożyć keczup. Wsypać majeranek, zagotować i doprawić ewentualnie do smaku.

Dobra rada: do przygotowania takiej fasoli wspaniale nadaje się szybkowar, bo czas jej gotowania po namoczeniu to około pół godziny.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


ZpWKKYVhwgCkAVO , 2019-04-19
KNrvCr Very good post !!! I certainly love this website, keep on it.Take care
vGTVgQtz , 2019-04-15
tI04dP Wow, that as what I was seeking for, what a stuff! present here at this website, thanks admin of this website.
PnqtGglNCKZRAVojfp , 2018-12-21
hnp3nj Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is excellent, let alone the content!
Gość , 2010-09-10
Dodałam do tego dania sporo pokrojonej natki pietuszki. Polecam.
Leila , 2010-09-06
Fasolka po bretońsku Wykorzystałam dwa rodzaje fasolki - aby było ciekawiej na talerzu: ugotowałam jasia a fasolki kidney dodałam gotowa z puszki. Zamiast boczku lub karkówki dodałam 4 kiełbaski (pikantnej chorizo i śląskiej). Keczup zastąpiłam sosem pomidorowym i wyszło pysznie. Takie proste a smaczne danie.
Gość , 2010-05-31
Fasolka po bretońsku wyszła wspaniała. Też gotowałam w szybkowarze. Ale wspaniały pomysł.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Włoski chlebek a'la pizza

Kotlety mielone z kaszą

Kurczak z ryżem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Fasolka po bretońsku

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pieczywo czosnkowe

Zupa fasolowo-buraczkowa babci