Fasolka po bretońsku
Składniki:
½ kg fasoli (dużej np. piękny jaś),ok. ½ kg chudego boczku lub karkówki,
3 duże cebule,
kilka łyżek keczupu pikantnego (wg uznania),
sól,
pieprz,
łyżeczka oregano,
½ łyżeczki ziół prowansalskich,
1-2 łyżki majeranku,
kilka łyżek oleju.
Wykonanie:
Fasolę dobrze wypłukać, zalać zimną wodą aż napęcznieje (w razie konieczności wody należy dolać, aby fasola zawsze była zakryta).Po kilku godzinach odlać wodę. Oregano, zioła prowansalskie połączyć z oliwą i wymieszać z fasolą. Boczek lub karkówkę pokroić w kostkę, popieprzyć, osolić i smażyć na patelni aż się lekko zarumieni. Mięso przełożyć do garna z fasolą. Posiekaną cebulę podsmażyć na patelni rozgrzanej z odrobiną oleju. Przełożyć do garnka. Dolać tyle gorącej wody, aby produkty były zakryte. Gotować do czasu, aż fasola będzie miękka. Na koniec dołożyć keczup. Wsypać majeranek, zagotować i doprawić ewentualnie do smaku.
Dobra rada: do przygotowania takiej fasoli wspaniale nadaje się szybkowar, bo czas jej gotowania po namoczeniu to około pół godziny.
Kategorie: mięsa,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
ZpWKKYVhwgCkAVO , 2019-04-19
KNrvCr Very good post !!! I certainly love this website, keep on it.Take care
KNrvCr Very good post !!! I certainly love this website, keep on it.Take care
vGTVgQtz , 2019-04-15
tI04dP Wow, that as what I was seeking for, what a stuff! present here at this website, thanks admin of this website.
tI04dP Wow, that as what I was seeking for, what a stuff! present here at this website, thanks admin of this website.
PnqtGglNCKZRAVojfp , 2018-12-21
hnp3nj Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is excellent, let alone the content!
hnp3nj Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is excellent, let alone the content!
Leila
, 2010-09-06
Wykorzystałam dwa rodzaje fasolki - aby było ciekawiej na talerzu: ugotowałam jasia a fasolki kidney dodałam gotowa z puszki. Zamiast boczku lub karkówki dodałam 4 kiełbaski (pikantnej chorizo i śląskiej). Keczup zastąpiłam sosem pomidorowym i wyszło pysznie. Takie proste a smaczne danie.

Gość
, 2010-05-31
Fasolka po bretońsku wyszła wspaniała. Też gotowałam w szybkowarze. Ale wspaniały pomysł.
Fasolka po bretońsku wyszła wspaniała. Też gotowałam w szybkowarze. Ale wspaniały pomysł.