zdjecia rodzinne

Fasolka po bretońsku


Składniki:

½ kg fasoli (dużej np. piękny jaś),
ok. ½ kg chudego boczku lub karkówki,
3 duże cebule,
kilka łyżek keczupu pikantnego (wg uznania),
sól,
pieprz,
łyżeczka oregano,
½ łyżeczki ziół prowansalskich,
1-2 łyżki majeranku,
kilka łyżek oleju.

Wykonanie:

Fasolę dobrze wypłukać, zalać zimną wodą aż napęcznieje (w razie konieczności wody należy dolać, aby fasola zawsze była zakryta).
Po kilku godzinach odlać wodę. Oregano, zioła prowansalskie połączyć z oliwą i wymieszać z fasolą. Boczek lub karkówkę pokroić w kostkę, popieprzyć, osolić i smażyć na patelni aż się lekko zarumieni. Mięso przełożyć do garna z fasolą. Posiekaną cebulę podsmażyć na patelni rozgrzanej z odrobiną oleju. Przełożyć do garnka. Dolać tyle gorącej wody, aby produkty były zakryte. Gotować do czasu, aż fasola będzie miękka. Na koniec dołożyć keczup. Wsypać majeranek, zagotować i doprawić ewentualnie do smaku.

Dobra rada: do przygotowania takiej fasoli wspaniale nadaje się szybkowar, bo czas jej gotowania po namoczeniu to około pół godziny.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-09-10
Dodałam do tego dania sporo pokrojonej natki pietuszki. Polecam.
Leila , 2010-09-06
Fasolka po bretońsku Wykorzystałam dwa rodzaje fasolki - aby było ciekawiej na talerzu: ugotowałam jasia a fasolki kidney dodałam gotowa z puszki. Zamiast boczku lub karkówki dodałam 4 kiełbaski (pikantnej chorizo i śląskiej). Keczup zastąpiłam sosem pomidorowym i wyszło pysznie. Takie proste a smaczne danie.
Gość , 2010-05-31
Fasolka po bretońsku wyszła wspaniała. Też gotowałam w szybkowarze. Ale wspaniały pomysł.