zdjecia rodzinne

Kluski ziemniaczane


Składniki:

6 dużych ziemniaków,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki żytniej (lub 2 szklanki maki pszennej – do wyboru),
osolona woda do gotowania klusek.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Lekko odcisnąć i odlać wodę. Do masy dodać sól, mąkę i dobrze wymieszać. Przełożyć na płaskie naczynie (np. talerz), wygładzić i łyżką wrzucać kluski do wrzącej wody. Gotować ok. 3 minuty ciągle mieszając.
Odlać wodę, w której się gotowały, przelać zimną wodą i odcedzić.

Rada: dobrze jest przygotować sobie szklankę zimnę wody, w której macza sie co jakiś czas łyżkę w trakcie wrzucania klusek na wodę - zapobiega to przyklejaniu się ciasta do łyżki.

Kluski ziemniaczane wspaniale nadają się do zup (np. barszcz czerwony, czernina, barszcz biały…).
Doskonale smakują tez smażone na oleju lub z gotowaną młodą kapustą.

Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Arletta , 2014-10-29
Bardzo wsyzstkim polecam, zrobiłam z mąką żytnią świetne z podsmażonym boczkiem z cebulką i pokruszonym po wierzchu twarogiem. Przepis rewelacyjny!
Gość , 2013-10-25
dziś czernina z kluskami pycha ,mąż uwielbia ,a najtrudniej dostać kaczkę i krew ,kaczkę oczywiście nie ze sklepu
Halina , 2013-08-31
To też gotowali moja matka,ojciec i ich rodziny z przedwojennego poznańskiego, które graniczyło z bydgoskim -kongresówką. Ja nieraz też gotuję
slawek , 2013-06-15
super dzieki
Agnieszka , 2013-03-03
Wyszły doskonałe! Super przepis! Dziękuję :)
Justyna , 2013-01-19
Ja dodaję jeszcze startej cebulki minimalnie, szczyptę majeranki, 1 jajko, mąka i jem z marchewką gotowaną:) Do Marchewki dodaje jednego ziemniaczka, żeby nie była za jałowa i gotowe:) Maszynka do tarcia ziemniaków w ruch i obiad gotowy! :)
Grzegorz , 2012-12-22
"Smak z dzieciństwa" takie je pamiętałem. Wyszły super!
Gość , 2012-10-06
Kluski ziemniaczane.... wyszły SUPER> Dzięki za dokładny przepis
viking , 2012-09-25
Przepis genialny! Pierwszy raz robilam kluski ziemniaczane i wyszły pyszne!
Gość , 2012-05-13
W przepisie nie ma jajek. Kluski wychodzą bardzo dobre i bez jajek.
Gość , 2012-05-11
a jajka .......??????
karpiniuk , 2012-04-13
Kluski ziemniaczane Pyszności! Robiłem kropka w kropkę z przepisem i wyszło rewelacyjne!
Jerzan , 2012-01-18
Bardzo dobre są z białym serem,wymieszane z roztopionym tłuszczem i skwarkami z boczku wędzonego.Nie żałować sera i boczku.Wczasie jedzenia popijać zimnym mlekiem.
krzyś , 2011-12-10
to są kluski barchanowe, smak mojej młodości. Polecam dołożyć do przepisu 1 ziemniak gotowany. Małe kluseczki można formować w rękach. Dzisiaj je będę jadł. Po prostu pyszne.
Gosiaczek , 2011-10-03
proste i smaczne
Bree van de Cook , 2011-06-13
mmm... właśnie przypomina mi sie smak dzieciństwa. Zrobiłem i są takie jak u babci.
krzysztof , 2011-02-16
Do rosołu i czarniny (jeśli ktoś lubi czarninę [czarna polewka] ) tez smakuje wspaniale ... resztę co się nie zje jako kluski , polecam podsmażyć z jajkami smakuje wspaniale ( na drugi dzień ;)
gosiaczek , 2010-08-19
na sensei to bym uważała, bo on zapasy chowa pod stołem na później :)
Herubinek , 2010-08-18
No to zapraszamy w połowie października. Ale co do tarcia pyrek to musisz się dogadać w tej sprawie z Ziomalem :-)
sensei_ , 2010-08-06
o jeżu to moje ulubione :) kiedy robimy ? tylko ja nie trę pyrek :)
Gość , 2010-05-20
Kluski ziemniaczane Wspaniałe kluseczki z chrupiącymi skwareczkami.
Herubinek , 2010-02-16
Kluski ziemniaczane Oto nasze kluski. Moze nie wyszly takie ladne ale byly pyszne :-)
Gość , 2010-02-07
Z młodą kapustką to wspaniale smakują kluski polane chrupiacymi skwareczkami z cebulką.
Gość , 2010-02-07
Kluski pyszne. Gorąco polecam. Zwłaszcza odsmażane na masełku. Hmmm


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Lazania z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pieczywo czosnkowe

Kotlety schabowe z cebulką

Kluski ziemniaczane

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Smażony ser pleśniowy

Zapiekanka śródziemnomorska