zdjecia rodzinne

Czernina


Składniki:

Szyjka, 1 skrzydło i podroby z kaczki,
1 szklanka kaczej krwi,
1,5 łyżki mąki,
2 marchwie,
2 pietruszki,
kawałek selera,
połowa pora,
2-3 liście laurowe,
3-4 ziarenka ziela angielskiego,
4-5 śliwek suszonych lub kilka plasterków suszonych jabłek,
2-3 łyżki octu,
1-2 łyżki cukru,
majeranek, sól, pieprz.

Wykonanie:

Mięso i podroby zagotować w 3 litrach wody. Włożyć dużą włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Dołożyć suszone śliwki lub jabłka. Gotować do miękkości mięsa.
Odlać ok. 1 litra wywaru w mniejszy garnek, wlać do tego 1–2 łyżki octu. Do 1 szklanki zakwaszonej krwi kaczej wsypać ok. 1,5 łyżki mąki, rozprowadzić. Wlewać do tego wywaru w mniejszym garnku ciągle mieszając i doprowadzić do wrzenia. Następnie zagotowany wywar przelewać wolno do pozostałego w większym garnku wywaru. Dosypać 1-2 łyżki cukru, majeranek, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku (odrobina octu, cukru, soli wg uznania).

Dobra rada. Odlanie mniejszej ilości w garnek (starać się bez nadmiaru tłuszczu), odstawienie z gazu, zakwaszenie i wlewanie rozrobionej z mąką krwi i dopiero zagotowanie - jest po to, by wlewana krew się nie zwarzyła.

Czernina najlepsza jest z kluskami ziemniaczanymi.

Aha, inne nazwy czerniny to czarnina i czarna polewka (znana z "Pana Tadeusza")

Kategorie: zupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2014-10-12
a czemu mi zawsze się zważy co???
smakosz , 2014-04-07
niektórzy krytykują a wątrubeczke i kaszanke to wszamają ;p. Zachowanie jak u małego dziecka nie będe jadł - czemu - bo nie.
Kujawianka , 2014-02-08
Witam,właśnie ugotowałam czerninę, do której zawsze dodaję cząber no i oczywiście kluski ziemniaczane - pychota - mniam :).
gonia , 2014-01-03
Ja do czerniny dodaje czaber. Pochodze z Kujaw. Z kluskami ziemniaczanymi najlepsza.
Gość , 2013-09-29
Ja dodaję kilka suszonych grzybów. Wcześniej je moczę w wodzie ( żeby ewentualnie pozbyć się piasku ) i dodaję razem z suszonymi owocami. Gotuję wg tego przepisu + suszone grzyby. Polecam,wspaniała zupa.
Rafaello , 2013-09-25
Przepis bardzo pomocny ale nigdzie niemoge znaleźć takiego w którym dodaje sie suszone grzyby a z tego co pamietam mój ojciec chyba je dodawał niestety niemoge go już o to zapytać - może ktoś dodaje? Tak na marginesie czornina musi być przyprawiona czabrem :)
maksio , 2013-09-14
Właśnie czerninkę ugotowałem, mniam, mniam... Ładnie pachnie.
A jak smakuje? To się okaże jutro. Niech troszkę "przejdzie". To moja pierwsza czernina samodzielna, choć w rodzinnym domu bywała często... A kochana moja żona piecze pachnący placek z jabłkami... Feeria zapachów!!!
Do Haliny: ludzie kresowi GOTUJĄ... Moje korzenie to po części Polesie i Podole... Teraz mieszkam na wsi nieopodal Szczecina. A żywego ptaka kupuję kiedy tylko chcę. A i ludzie tu bardzo życzliwi... Takie miejsce wybra
Halina , 2013-08-31
... a "owijanki " są bardzo smaczne,co to jest ?. Są to łapy z porzecinanymi błonami miedzy palcami, na to nadziewa się po pół żołądka,owija wyczyszczonymi flaczkami i gotuje w czarninie. Owijanki zawsze należały do nas dzieci, o które bardzo sie ubiegałyśmy,jedząc czarnine.
Halina , 2013-08-31
Taką czarninę ,gdy byłam dzieckiem,gotowała moja matka jej matka i jej siostry,oraz mój ojciec,pochodzili :z Sompolna-ojciec, matka z Kujaw-Kongresówka 8 km od Sompolna-/przedwojenne poznańskie/. Mnie raz w życiu tylko udało sie ugotować czarninę,na swoim, gdy miałam żywą kaczkę i ojciec mi ją zarżnął.Czarnina była pyszna. Ja urodziłam się i mieszkam na ziemiach zachodnich, a tu nie ma takiego zwyczaju, ludzie kresowi , tego nie gotują, a i żywego ptaka sie nie kupi.
alicja , 2013-08-18
Zupa bardzo pyszna, ale najlepsza jak ktoś ją ugotuje, moja mama kiedyś zrobiła sama od podstaw i jakoś tak już nie smakowała jak ta u cioci już zrobiona z grzybami i kluseczkami.
Gość , 2013-07-03
a salcesonem i kaszanką z grilla to się rozkoszujecie? bo to przecież też z krwi, tylko bez octu, więc krew zakrzepła
Ślimako-Seniorowa , 2013-04-16
Popieram♥♥♥
Ślimako-Senior , 2013-04-16
WAMPIRY ISTNIEJĄ!!!
Gość , 2013-03-08
Podzielam zdanie OWCY. Moja rodzina też uwielbia taką zupę.
owca , 2013-03-05
najlepsza zupa pod słońcem niestety jadam rzadko bo jestem za granica.Nauczyła mnie mama gotować a zawsze jadałem u babci zupka pychotka.A jak ktoś nie zna się na smaku dobrej zupy to niech nie wybrzydza pozdrowienia ze SZKOCJI smakosz
bialaska , 2013-02-21
Nie wiem jak można jeść czyjąś krew. Może jeszcze se strupy zdrapcie z ran i sie nimi rozkoszujcie udając że to krakersy. Obrzydliwe. Może wymyślcie zupe z ropy
inka , 2013-01-31
Na Podlasiu dodaje się cząber / takie ziele/ co nadaje charakterystyczny aromat i smak
zbyszek , 2013-01-18
u nas w Wielkopolsce często się jadało ,właśnie z kluskami ziemniaczanymi,ale mieszkam teraz na Podkarpaciu lecz tu tej zupy nie znają .Pozdrawiam smakoszy!
Gość , 2013-01-11
Ja też taką zupę uwielbiam.
blondi , 2013-01-11
to najlepsza zupa pod słońcem.babcia ka gotuje to ja z tatą kłócimy się kto pierwszy ma dostać pierwsza porcję:-)polecam...a ci co nie jedli to warto spróbować ja kiedyś też mówiłam ble i fuj...
Gość , 2012-12-31
w całym domu jedzą i przeżyli?? To znaczy że jest smaczna i nie szkodzi. My tez jemy. Pozdrawiam smakoszy! Jak ktoś nie lubi, nie musi jeść.
Gość , 2012-12-30
blee , w całym domu je**e tą czerniną FUUJ 1 Jestem wierząca , ale żeby pić krew ?
Bez przesady ...
Mirka , 2012-12-16
Kupując zamrożoną krew nigdy nie mamy pewności czy była odpowiednio zakwaszona. Ja na wszelki wypadek zawsze dodaję do niej 1- 2 łyżki octu ( tak dla pewności), a potem ewentualnie dosładzam do smaku. Aby się nie warzyła .. to pod przepisem jest podany sposób.DOBRA RADA
nika , 2012-12-09
OBRZYDLISTWO!!!
Żołądek mi się skręcił już przy czytaniu składników ("szklanka krwi" - błeee).
Jak można coś takiego jeść!!!
Gość , 2012-11-16
Robię czerninę wg tego przepisu i zawsze wychodzi pyszna. Dziękuję za wspaniały przepis.
Gość , 2012-11-16
Ruczynska
Norbi , 2012-08-13
pycha jak bym jadł u babci przypominają się stare czasy
anowi , 2012-06-07
Jutro będę gotowała , już nie mogę się doczekać , mniam mniam
Uwielbiam czerninę z ugotowanymi osobno ziemniakami , pyszota :))
do cyza: , 2012-01-20
najlepiej lyzka z talerza!!!!!!!!
cyzu , 2012-01-19
jak to można jeść????!!!!
masakra , 2012-01-06
o fuj :/
Gość , 2012-01-04
Wczoraj gotowałam wg tego przepisu. Czernina super no i nie zwarzyła się. Brawo za przepis!!!!
Krzysztof , 2012-01-04
Witam mam pytanie do Gościa z dnia 18.11.2011 mógłbyś wytłumaczyć mi co miałeś na myśli pisząc suchar...?:)
przemos1963 , 2011-12-30
Przepis pierwsza klasa, słabeusze niech posmakują wykwintnego jedzenia!!!!!!!
Gość , 2011-11-18
Suchar...
Gość , 2011-11-18
...
sylwia z wonderlife.pl , 2011-08-11
nie wiem jak coś takiego możecie jeść!! :(
Gość , 2011-07-27
No i wreszcie krew sie nie zważyła. Dzięki za podpowiedź.
Gość , 2011-07-27
bardzo smaczna zupa .
anna , 2011-01-23
uwielbiam czerninę
Gość , 2010-09-03
Wreszcie wiem,co zrobić,by krew się nie zważyła-mialam z tym problem.Zobaczymy, czy podany sposób zadziała.Na razie dzieki!Pozdrowienia dla autora przepisu na czarninę(jak u nas się mówi-kuj.pom.).
Gość , 2010-09-03
Wreszcie wiem,co zrobić,by krew się nie zważyła-mialam z tym problem.Zobaczymy, czy podany sposób zadziała.Na razie dzieki!Pozdrowienia dla autora przepisu na czarninę(jak u nas się mówi-kuj.pom.).
Gość , 2010-03-12
Żona ugotowała pierwszy raz (wg tego przepisu) i wyszła taka jaką jadłem u mojej babci. Kto nie je, niech żałuje.