Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory
Składniki:
2 kostki bulionu z oliwą z oliwek i z ziołami2 czerwone cebule
80 g boczku pokrojonego w kostkę
3 obrane marchewki
4 obrane łodygi selera
2 obrane średnie ziemniaki
2 łyżki oliwy lub oleju
łyżka masła
100 g fasolki szparagowej oczyszczonej z nitek
350 g białej kapusty
500 g pomidorów obranych ze skórki (mogą być z puszki)
150 g ryżu
150 g fasoli białej z puszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotuj bulion z kostek według instrukcji na opakowaniu.Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę i łodygi selera pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę (lub olej). Na gorący tłuszcz wrzuć boczek i cebulę. Kiedy cebula będzie szklista dodaj masło. Kiedy masło się rozpuści, wrzuć marchewkę i seler.
Fasolkę szparagową pokrój w poprzek na 3 części. Poszatkuj kapustę. Ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i zalej bulionem. Zmiksuj pomidory i wlej do zupy. Wsyp ryż, gotuj 15-20 minut (po 15 minutach sprawdź, czy ryż jest już al dente).
Dodaj odsączoną fasolę z puszki. Dopraw solą (ostrożnie bo mamy juz kostki bulionowe i boczek) i pieprzem do smaku.
Przepis podpatrzyłam w programie kulinarnym Pascala Brodnickiego i trochę go zmieniłam wg domowych gustów:-).
Kategorie: zupy,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
XlIyRmSqU , 2018-12-21
UHU4j6 interest not fake then, about one hour in the
UHU4j6 interest not fake then, about one hour in the
bpTylHsZJHHuVmzBd , 2018-12-20
DQxJc8 Thank you for sharing this great article. Very inspiring! (as always, btw)
DQxJc8 Thank you for sharing this great article. Very inspiring! (as always, btw)
Gość
, 2010-10-06
Jedna z moich ulubionych zup. Zawsze gotuje wielki gar aby starczyło na kilka dni:-)
Jedna z moich ulubionych zup. Zawsze gotuje wielki gar aby starczyło na kilka dni:-)