zdjecia rodzinne

Babka wielkanocna ucierana


Składniki:

6 jajek, 2 szklanki mąki, 25 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 otarta skórka ze sparzonej cytryny.

Wykonanie:

Masło utrzeć na puch z cukrem i skórką cytrynową. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ucierajac.Gdy wszystkie żółtka zostaną roztarte, dodawać po trochu makę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę. Ubitą na sztywno pianę połączyć delikatnie z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej byłką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić i jeszcze ciepłą wyjąć z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Biała kiełbasa - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Lazania z mięsem - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zapiekanka śródziemnomorska

Biała kiełbasa

Kotlety schabowe z cebulką

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pieczywo czosnkowe

Pasta krewetkowa do pieczywa

Lazania z mięsem