zdjecia rodzinne

Babka wielkanocna ucierana


Składniki:

6 jajek, 2 szklanki mąki, 25 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 otarta skórka ze sparzonej cytryny.

Wykonanie:

Masło utrzeć na puch z cukrem i skórką cytrynową. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ucierajac.Gdy wszystkie żółtka zostaną roztarte, dodawać po trochu makę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę. Ubitą na sztywno pianę połączyć delikatnie z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej byłką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić i jeszcze ciepłą wyjąć z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta z grochem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta z grochem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Chleb na drożdżach

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kurczak z ryżem

Zupa fasolowa z mięsem

Pasztet z indyka