zdjecia rodzinne

Babka wielkanocna ucierana


Składniki:

6 jajek, 2 szklanki mąki, 25 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 otarta skórka ze sparzonej cytryny.

Wykonanie:

Masło utrzeć na puch z cukrem i skórką cytrynową. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ucierajac.Gdy wszystkie żółtka zostaną roztarte, dodawać po trochu makę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę. Ubitą na sztywno pianę połączyć delikatnie z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej byłką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić i jeszcze ciepłą wyjąć z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kurczak z ryżem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pieczywo czosnkowe

Włoski chlebek a'la pizza

Kurczak z ryżem

Kotlety schabowe z cebulką