zdjecia rodzinne

Mazurek czekoladowy na kruchym cieście


Składniki:

250 g maki, kostka masła, 100g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli.

Masa: 4 jajka, 250g cukru, 2oog czekolady, 150g mąki, 150g posiekanych orzechów, 100g namoczonych rodzynków, .

Do dekoracji: płatki migdałów, posiekane orzechy, 50dag pomarańczowej skórki kandyzownej .

Wykonanie:

Mąkę, sól, cukier i masło posiekać ,,na piasek,,. Dodać żółtka, szybko zagnieść i odłozyć do schłodzenia.
Ochłodzone ciasto rozłozyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i podpiec w piekarniku tak, aby nieco pożółkło.

Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać rozgrzaną ( na parze ) czekoladę i dalej ucierać dodając stopniowo mąkę. Dobrze utartą masę złączyć z rodzynkami i orzechami. Tak pzrygotowaną masę rozciagnąć na lekko podpieczonym cieście. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 30 minut.
Po ostudzeniu przybrać mazurek orzechami, migdałami i skórką kandyzowaną.

Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Bitki - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku

Bitki

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kotlety mielone z kaszą