Jajka z łososiem
Składniki:
Kilka cienkich plastrów z łososia wędzonego na zimno, 6 - 8 jaj, pęczek koperku, kilka łyżek majonezu, ( 1 łyżka chrzanu tartego ale niekoniecznie ) sól, pieprz.Wykonanie:
Gotowane na twardo jajka obrać i przekroić na połówki .Wyjąć delikatnie żółtka, przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem. Część plastrów z łososia pokroić w drobną kosteczkę i dodać do żółtek. Dodać drobno pokrojony koperek - zostawić kilka gałązek do dekoracji . Do tego dołożyć majonez i chrzan- tyle, żeby farsz miał pożądaną konsystencję. Przyprawić solą i pieprzem. Nałożyć farsz do białek. Z pozostałych plastrów łososia zrobić małe ruloniki. W środku każdego farszu zrobić wgłębienie nożem i wepchnąć w nie zrobiony rulonik tak, żeby się nie rozwinął. Środek udekorować małą gałązką koperku.Kategorie: ryby, przekąski, Wielkanoc,