zdjecia rodzinne

Lazania z mięsem


Składniki:

16 płatów "makaronu" lazania

sos beszamelowy:
100g masła lub margaryny
150g mąki
1l mleka

sos boloński:
300g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów (dla wygody krojonych)
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła lub margaryny
1 szklanka bulionu
1 łyżka ogregano
sól i pieprz do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego

100g żóltego sera startego na tarce

Wykonanie:

Sos beszamelowy:
Mleko zagotuj i odstaw. W osobny garnku rozpuść masło (margarynę), wsyp makę i dobrze wymieszaj. Najlepiej jest zdjąć garnek z ognia aby się mąka nie przypaliła. Gdy masło będzie już idealnie połączone z mąką, stawiamy garnek na ogień i dolewamy po trochę mleka ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość powinna się gotować na bardzo małym ogniu ok 5 minut.

Sos boloński:
Cebule obrać i drobno pokroić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozpuścić masło (margarynę), wrzucić cebule i marchewkę i smażyć do miękkości. Następnie dodać mięso mielone. Podsmażżyć aż zmieni kolor a następnie dodać bulion i pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i zmiażdżonym czosnkiem. Jeśli sos wydaje nam się mało pomidorowy to możemy dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotować pod przykryciem ok 15 minut.

Dno prostokatnej formy do lazanii smarujemy sosem beszamelowym, na to wykładamy płaty lazanii, sos boloński, sos beszamelowy, płaty lazanii, sos beszamelowy itd. Powinniśmy zakończyć sosem beszamelowym. Całość posypujemy żółtym serem.

Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200st C. Po upieczeniu radzę odczekać drugie 45-50 aby płaty lazanii "wciągnęły" soki i aby lazania dobrze się kroiła.

Ja czasami do sosu bolońskiego dodaję dwie garście mrożonki kukurydza-papryka-groszek. Dla smaku i koloru.

Kategorie: zapiekankiwłoska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Herubinek , 2011-05-31
Nie, nigdy tego nie robię a korzystałam już i z suszonych (takich typowych makaronowych) i ze świeżych płatów lazanii. 45-50 minut w piekarniku i sosy wystarcza.
aga25a , 2011-05-31
Mam pytanie odnośnie płatow lazani czy wczesniej podgotowujesz je parę minut???
Gość , 2010-02-28
Lazania z mięsem Bardzo dobra lazania. Ja dodałam jeszcze cukinię pokrojoną w plasterki. Była troche taka "al dente" ale i tak nam smakowała. Następnym razm może ja trochę podsmażę.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Lazania z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Lazania z mięsem

Chleb na drożdżach

Krokiety z kapustą i grzybami

Fasolka po bretońsku

Zapiekanka śródziemnomorska

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej