zdjecia rodzinne

Schab z ananasem


Składniki:

1 kg schabu bez kości,
1 łyżka soku z cytryny,
3 winne jabłka,
1 łyżka maki,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka majeranku,
kilka plastrów ananasa (z puszki),
kilka plastrów sera żółtego,
kilka łyżeczek koniaku,
pieprz, sól.

Wykonanie:

Umyty i osączony (ręcznikiem papierowym) schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Mocno wygnieść go ręką i zostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Oprószyć mąką, ułożyć w wysmarowanej brytfannie, obłożyć ćwiartkami jabłek i wiórkami masła. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. W połowie pieczenia posypać 1 łyżeczką cukru i majerankiem. Po upieczeniu przestudzić i pokroić w plastry. Ponownie ułożyć na brytfannie, na każdą porcję mięsa położyć plaster ananasa. Dowolnie: można skropić koniakiem lub nakryć plastrem sera. Podpiec kilka minut. Podawać z frytkami i zieloną sałatą.

Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Biała kiełbasa - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kurczak z ryżem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Fasolka po bretońsku

Biała kiełbasa

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zapiekanka śródziemnomorska

Pieczywo czosnkowe

Kurczak z ryżem

Kotlety mielone z kaszą