zdjecia rodzinne

Schab z ananasem


Składniki:

1 kg schabu bez kości,
1 łyżka soku z cytryny,
3 winne jabłka,
1 łyżka maki,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka majeranku,
kilka plastrów ananasa (z puszki),
kilka plastrów sera żółtego,
kilka łyżeczek koniaku,
pieprz, sól.

Wykonanie:

Umyty i osączony (ręcznikiem papierowym) schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Mocno wygnieść go ręką i zostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Oprószyć mąką, ułożyć w wysmarowanej brytfannie, obłożyć ćwiartkami jabłek i wiórkami masła. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. W połowie pieczenia posypać 1 łyżeczką cukru i majerankiem. Po upieczeniu przestudzić i pokroić w plastry. Ponownie ułożyć na brytfannie, na każdą porcję mięsa położyć plaster ananasa. Dowolnie: można skropić koniakiem lub nakryć plastrem sera. Podpiec kilka minut. Podawać z frytkami i zieloną sałatą.

Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Śledzie w oleju - przepis Kurczak z ryżem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Śledzie w oleju

Kurczak z ryżem

Włoski chlebek a'la pizza

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta z grochem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zapiekanka śródziemnomorska

Pieczywo czosnkowe