FALE DUNAJU
Składniki:
ciasto:1 kostka Palmy,
25 dag cukru pudru,
30 dag mąki tortowej,
6 jaj,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki mleka,
2 płaskie łyżki kakao,
½ kg wiśni (lub jabłek)
krem:
1 budyń śmietankowy,
mleko,
2 płaskie łyżki cukru pudru,
1 kostka masła,
olejek waniliowy
polewa:
10 dag margaryny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 pełne łyżki kakao,
2 łyżki mleka,
10 dag cukru pudru,
olejek rumowy.
Wykonanie:
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, dodać mleko i dalej ucierać. Ciasto podzielić na 2 części. Z białek ubić pianęDo jednej części dodać 2/3 piany, do drugiej części wsypać kakao, zamieszać i resztę piany.
Do wysmarowanej formy przełożyć ciasto jasne, a na nie wyłożyć ciasto ciemne. Na wierzch położyć wiśnie (mogą być mrożone, z kompotu…).
Piec w temp 160-180 st. przez ok. 40 minut.
Ugotować budyń wg przepisu. Utrzeć masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek.
Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą.
Wykonanie polewy: Wszystkie składniki przełożyć do garnka, wymieszać , zagotować na małym ogniu i wystudzić.
Kategorie: ciasta, Wielkanoc,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
Jerzan , 2012-01-18
dobre.
dobre.