zdjecia rodzinne

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej


Składniki:

50-60 dkg ligawy (polędwicy wołowej),
Tłuszcz do smażenia (może być olej),
10 dkg surowego boczku (pokrojonego w słupki),
10 dkg kiszonych ogórków,
3-4 cebule,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz,

Wykonanie:

Mięso pokroić na szerokie plastry, rozbić tłuczkiem na cieniutkie płaty, każdy z nich posolić, popieprzyć. Ułożyć na każdym kawałek boczku, plaster cebuli, plasterek ogórka. Zawinąć, spinając drewnianymi szpilkami. Oprószyć na wierzchu solą i mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, po czym przełożyć do płaskiego rondla, wlać tłuszcz ze smażenia i 1/8 l wody. Dusić powoli do miękkości. Gdy zrazy są miękkie, dodać pieprz, 1 łyżkę maki rozrobioną w 1/2 szklanki wody wlać do mięsa i zagotować. Zrazy wyłożyć na półmisek, polać sosem.
Podawać z kaszą, jęczmienną lub ziemniakami i surówką



Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Agilla , 2018-05-09
Ligawa nie nadaje się , jest trudna do rozbicia na cienkie płaty .
Gość , 2010-03-12
Użyłam schabu bez kości zamiast ligawy wyszło też pyszne.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Lazania z mięsem - przepis Bitki - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Krokiety z kapustą i grzybami

Lazania z mięsem

Bitki

Pieczywo czosnkowe

Kurczak z ryżem

Zupa fasolowa z mięsem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa fasolowo-buraczkowa babci