Śnieżnik
Składniki:
Ciasto:1 kostka masła roślinnego,
¾ szklanki cukru,
5 jajek,
2 szklanki maki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
olejek cytrynowy,
2 łyżki kakao
wiśnie (bez pestek) lub agrest (może byc z kompotu).
Krem:
1 masło (lub dobra margaryna),
7 łyżek cukru pudru,
1 kubek (200ml) kwaśnej śmietany.
Polewa:
½ margaryny ,,Kasi”,
½ szklanki cukru,
1,5 łyżki kakao,
3 łyżki kwaśnej śmietany.
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem dodając kolejno całe jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec olejek. Ciasto podzielić na pól. Do jednej części dodać kakao i wymieszać. Kłaść kupkami łyżką na wysmarowaną tłuszczem blachę (przemiennie): ciasto białe, ciasto z kakao.Na ciasto położyć wiśnie lub agrestPiec ok. 50 minut w temp 190st.C.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i powoli wlewać śmietanę do uzyskania kremu.
Przełożyć na wystudzone ciasto.
Wszystkie składniki polewy chwilę razem zagotować. Zimną polewę wylać i rozprowadzić na kremie.
Kategorie: ciasta, Wielkanoc,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
sFUWHErY , 2018-12-20
u4JRO6 I really liked your post.Thanks Again. Great.
u4JRO6 I really liked your post.Thanks Again. Great.