zdjecia rodzinne

Biała kiełbasa


Składniki:

2 kg mięsa z łopatki,
1 kg chudego boczku,
2 łyżeczki pieprzu czarnego,
3 łyżki zwykłej soli,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki majeranku (kopiaste – roztarte w dłoniach),
2 szklanki letniej (przegotowanej)wody,
jelita cienkie wieprzowe.

Wykonanie:

Umyte mięso z łopatki oddzielić od ścięgien, pokroić na kawałki. Boczek bez skóry pokroić na małe kawałki. Mięso skręcić przez maszynkę do mięsa na siatce o dużych oczkach (ok.8 mm). Oddzielić 2/3 porcji i ponownie tę porcję skręcić przez maszynkę na tej samej siatce (mięso nie może być bardzo rozdrobnione). Dodać przyprawy: sól, pieprz, roztarty majeranek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (ewentualnie doprawić do smaku wg własnego upodobania). Wymieszać razem, dolewać wodę i wyrabiać rękoma ok. 15 min.
Dobrze wyczyszczone jelita wieprzowe przepłukać kilkakrotnie wodą.
Masą mięsną (za pomocą długiego lejka założonego na maszynkę do mięsa) napełniać jelita cienkie wieprzowe, odkręcać na mniejsze porcje.
PARZENIE KIEŁBASY PRZED PODANIEM:
Wodę zagotować, zmniejszyć gaz do minimum. Włożyć białą kiełbasę do gorącej wody (ilość wg potrzeby) i parzyć przez ok. 25 minut. W razie potrzeby wodę lekko zwiększyć płomień (nie doprowadzac do wrzenia). Pozostałą białą kiełbasę włozyć we woreczki i zamrozić.


Kategorie: mięsaprzekąskiWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2013-04-30
Biała kiełbasa Ja dodałam jeszcze 0,5 kg wołowiny, wodę dałam bardzo zimną i więcej czosnku. Musze przyznać, że kiełbaska wyszła znakomita a robiła pierwszy raz w życiu. Dzięki za przepis. Pozdrawiam K.Szostak
DeMarco , 2013-03-31
Podstawowy błąd to letnia woda. Do wyrabiania kiełbas, w tym białej dodaje się zimnej wręcz lodowatej wody. Druga ważna sprawa to składniki nie mogą to być mięsa zbyt chude, szczególnie dla wyrobu białej kiełbasy. Znany mi i bardzo dobry przepis na białą kiełbasę to: 2 kg łopatki; 1 kg boczku (najlepiej tłustego lub średnio tłustego); 1 kg karkówki; 1 kg podgardla. Przy krojeniu oddzielamy chude i tłuste mięsa. Chude mielimy na situ 8 mm a tłuste na 4 mm. Ostatnia sprawa to parzenie. Gdy na wod
wlasznie 3 kg bialel leczi na flaka hheee , 2013-03-30
30 bialych
Gość , 2013-03-26
Najważniejsza zasada, żeby kiełbasa po sparzeniu nie była sucha, to należy dopilnować aby woda z kiełbasą nie wrzała.... Musi tylko delikatnie,,mrugać" a najlepiej to trzymać kiełbaskę w zagotowanej wodzie i sprawdzać co jakiś czas czy już jest jest sparzona.
mielone , 2013-03-25
Pyszne kiełbaski polecam :D
ja , 2013-03-24
super przewpis
ja , 2013-03-24
super przewpis
ja , 2013-03-24
super przewpis
ukasz , 2013-03-24
Witam,
co zrobić żeby kiełbasa nie była sucha, po parzeniu i pieczeniu?
ukasz , 2013-03-24
Witam,
co zrobić żeby kiełbasa nie była sucha, po parzeniu i pieczeniu?
ukasz , 2013-03-24
Witam,
co zrobić żeby kiełbasa nie była sucha, po parzeniu i pieczeniu?
Józek,wielkopolska. , 2013-03-24
Zaraz będziemy robić kiełbaskę wg przepisu i napewno podzielimy się wrażeniami. Żona proponuje dodać odrobinę kolendry,a ja zwiększę odrobinę ilość czosnku.
Bunia , 2013-03-23
będę robić pierwszy raz kiełbasę mam dylemat czy dodać peklosoli czy nie bo różnie podają w przepisach proszę o odpowiedż
ania , 2013-03-22
a jest sorki:)
ania , 2013-03-22
a gdzie sól?
Gość , 2013-03-20
Można zmielić na dwóch różnych sitkach, ale my nie widzimy takiej potrzeby, bo kiełbasa wg tego przepisu jest i tak dość chuda.
Gość , 2013-03-19
w niektórych przepisach jest, aby mięso mielić na sitkach o różnych wielkościach w zależności od gatunku - tłuste drobniej. Czy wówczas jest kiełbasa delikatniejsza ?
Gość , 2013-03-19
w niektórych przepisach jest, aby mięso mielić na sitkach o różnych wielkościach w zależności od gatunku - tłuste drobniej. Czy wówczas jest kiełbasa delikatniejsza ?
Gość , 2013-03-19
w niektórych przepisach jest, aby mięso mielić na sitkach o różnych wielkościach w zależności od gatunku - tłuste drobniej. Czy wówczas jest kiełbasa delikatniejsza ?
Gość , 2013-03-14
My zawsze mrozimy surową.
jurek , 2013-03-13
mam pytanie kiełbasę lepiej zamrozić surową czy raczej sparzona
rumcajs , 2013-03-08
na 10 kg farszu na kiełbase dodajemy 18 dkg peklosoli oraz łyżkę stołową cukru można też dla poprawy smaku dodac zioła prowansalskie
Gość , 2013-03-08
Nie wędzi się kiełbasy sparzonej. Do wędzenia nadaje się tylko kiełbasa surowa !!! Jeśli ktoś chce, to sparzyć można po uwędzeni w temperaturze 70-75 stopni.
lopior , 2013-03-08
Czy sparzoną białą kiełbasę można dodatkowo uwędzić?
Acia , 2013-03-07
Zrobiłam właśnie przed chwilą i musze powiedzieć ,że smak mnie powalił!! Żegnaj kupna kiełbaso. fantastyczny przepis! Dodałam więcej czosnku i majeranku, oraz litr wody, a nie pół litra. dziękuję!!
Jola , 2013-03-01
kiełbasa super ,robiłam już drugi raz i wyszła wspaniała. POLECAM
stiff , 2012-12-16
Kiełbasę nakłuwamy gdy zobaczymy w niej powietrze, to w tym miejscu nakłuwamy.
Musimy uważać przy nabijaniu farszu żeby do maszynki nakładać go tak żeby nie zamykać
powietrza, maszynka nie może być pusta tylko ciągle dokładamy.
Gość , 2012-12-15
Ja nigdy nie nakłuwam jelit. Wystarczy pilnować by woda nie wrzała.
stiff , 2012-12-15
Żeby kiełbasa biała nie ciemniała, po sparzeniu trzeba włożyć ją do zimnej wody na kilka minut. można też dodać kawałek surowego podgardla [drobno zmielić]
krzysiek gdynia , 2012-12-14
a czy ktos podczas nabijania jelit na nakłuwał kiełbaski? ponoć jak tego nie zrobi to podczas parzenia moze popękać.jak wy robicie?
MaKa , 2012-12-06
Właśnie zrobiłam kiełbasę wg przepisu Okrasy nadawanego w nowym programie Jedynki "Okrasa łamie przepisy" i wyszła za sucha.W smaku jest bardzo dobra nie ukrywam ... Robiona była tylko z szynki wp. plus oczywiście przyprawy i wywar z mięsa... Teraz jestem waśnie tutaj i już spisuję ten przepis---teraz wiem, że boczek jest konieczny...wiem też,że z tego przepisu będę korzystac następnym razem...wielkie dzięki...ja też przestanę chyba kupowac kiełbasę...przekonałam nawet męża SCEPTYKA...
Maciekk_88 , 2012-11-17
co kryje sie pod okresleniem lyzek i lyzeczek, czy moglibyscie okreslic to w gramach?
Gość , 2012-05-29
Łopatka wieprzowa.
kmicic , 2012-05-20
lopatka wolowa czy wieprzowa ?
heniek , 2012-05-08
wszystkie przepisy są dobre , zalezy od upodobnia i smaku, wg zasady że ''organista lubi ogórki a ksiądz jego córki'' Najistotniejsze to jest to ze wiem co mam na talerzu --bez konserwantów i pieprzonych ulepszaczy smaku
Kamilla , 2012-04-06
Przepraszam, ale nie zrozumialam... czy mozna zamrozic surowa kielbase? Czy trzeba ją najpierw sparzyc? Dziekuje z gory za odpowiedz (najlepiej szybka :)) bo dostalam mnostwo tej kielbaski i nie wiem czy zamrazac czy parzyc! Swiateczne pozdrowienia!!
zupiess , 2012-04-05
Mój ojciec był przedwojennym masarzem. Nigdy nie dodawał ciepłej wody do białej kiełbasy! Wręcz przeciwnie - używał wyłącznie wody LODOWATEJ! Niektórzy używają nawet lodu. Kiełbasę wyrabia się ręcznie około 30-40 minut, więc w tym czasie nawet lód się roztopi.
babuni-blog49 , 2012-04-03
Kasiu dziękuję Ci za wizytę na moim blogu. Teraz to ja zrobię tę kiełbaskę wg. Twego przepisu i będzie mniam, mniam.
PS.
Kasiu przepraszam, że tak długo nie odpisywałam ale ostatnio mam troszku kłopotów.
Pozdrawiam serdecznie - JaGa
MARCIN 30 , 2012-04-02
POZDRAWIAM WSZYSTKICH CO WIRZĄ W SIEBIE
MARCIN 30 , 2012-04-02
KIEŁBASKA ZROBIONA FAKT TO ŻE Z WŁASNEGO PRZEPISU (RECEPTURY) ALE JEST ŚWIETNA HMM 15LAT W ZAWODZIE
ELA , 2012-03-31
JUŻ ZROBIONA ZAMROŻONA I JESTEŚMY PO DEGUSTACJI PYCHA POLECAM
Szwedzia , 2012-03-31
Kolejny rok z rzędu robimy kiełbasę wg. tego przepisu, po prostu pycha!!
Kazik , 2012-03-21
Kielbasa wyszla pyszna. Nie ma jak domowy wyrob.
Czeka na święta w zamrażarce ale mam poważne wątpliwości czy doczeka ;-)
Gość , 2012-03-16
Proponuję białą kiełbasę przed pieczeniem sparzyć.
Grzesiul84 , 2012-03-15
Czy ta biała kiełbasa nadaje się do pieczenia? Czy taką pieczoną kiełbasę też trzeba sparzyć przed pieczeniem? Najbardziej lubię własne wyroby pieczone lub wędzone.
iza , 2012-02-17
R_E_W_E_L_A_C_J_A kiełbaska wyszła pyszna.
Gość , 2012-02-11
Oczywiście,
nadaje się. Ale żeby otrzymała taki bardziej efektowny wygląd po wędzeniu, należy zwykłą sól zastąpić peklosolą ( w takiej samej ilości).
iker , 2012-02-08
mam pytanie a mianowicie czy taka kielbasa nadaje sie do wedzenia
Gość , 2012-01-29
Jelita można kupić w sklepach wedliniarskich (np. takich, w których sprzedawane są wędliny od prywatnych rzeźników) lub w hurtowniach z artykułami wędliniarskimi.
sylwia , 2012-01-28
a gdzie można kupić jelita cienkie???
ela , 2012-01-06
Biała kiełbasa Białej kiełbasy zrobiliśmy nieco więcej, więc część przygotowałam do zamrożenia (surowej).
ela , 2012-01-05
Biała kiełbasa Biała kiełbasa wyszła rewelacyjna. WIEMY CO JEMY, bo sami zrobiliśmy. Polecam
Dobry prosty przepis , 2012-01-05
Ja osobiście dodałem więcej czosnku i majeranku, lubię bardziej aromatyczne kiełbaski. Mięso jak i boczek przemieliłem na szarpaku, wyszło bardzo dobrze.
Gość , 2011-12-11
a probowaliscie odebrac zdziebko swininki a wzamian dodac wolowinki
?????????????????????????????????????? poezja smaku to pikus
masarz , 2011-12-07
A ją proponuje dokupić sitko 12mm i mielić nim część najlepszego klasowo mięsa
Gość , 2011-12-01
Jestem wiebicielem własnie tej białej kiełbasy. Robię bardzo często wg tego przepisu i wydaje mi się, że jestem ,,prawie ekspertem " w tej dziedzinie.Wspaniała.Pamiętajcie: PARZYĆ A NIE GOTOWAĆ !
Gość , 2011-11-29
Dziękuję za tak szybką odpowiedż i pozdrawiam serdecznie!
Gość , 2011-11-28
Jelia sprzedawane są w pęczku ( od 10m w pęczku do.......). Można kupić najmniejszy pęczek, zrobić kiełbaskę i jeśli się zostaną, można je mocno posolić, przełożyć do słoiczka, zakręcić i przechowywać - na dnie lodówki - nawet kilka lat.
Na taką ilość potrzeba ok. 6-7 m ( zależy to od grubości jelita).
Gość , 2011-11-28
Ile m jelit potrzeba na tą ilość mięsa? Z góry dziękuje za odpowiedz:-)
Gość , 2011-11-18
Juz się nie mogę doczekać kiedy znów zrobimy białą kiełbaskę! Pyszna.
antonina , 2011-11-09
muszę sie postarać i zrobić czy faktycznie jest tak pyszna jak wszyscy opisują..jak zrobię to dam wam odpowiedz
Gość , 2011-11-06
Wspaniały przepis. Kiełbasa wyszla nam super.
Piotr , 2011-10-20
Super kiełbaska :) , bardzo smaczna .Polecam .
MARIAN , 2011-04-23
PRZEPIS WSPANIAŁY,NA PEWNO LEPIEJ SMAKUJE JAK KUPIONA W SKLEPIE-POZDRAWIAM I ŻYCZĘ ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT.
Gość , 2011-04-17
jadłem. super!
Gość , 2011-04-16
Biała kiełbasa Też zrobilismy wg tego przepisu. Wyszła ok. Trzeba tylko odpowiednio parzyć ( nie gotować) , wtedy nie bedzie sucha,
Gość , 2011-04-16
Dzisiaj też zrobiłam biała kiełbasę wg tego przepisu i wydaje mi się,że wyszła trochę za sucha
Gość , 2011-04-13
Ja też zrobiłam biała kiełbaskę i postanowiłam sobie ,że juz nigdy nie kupię w sklepie. Wiem co jem.
Gość , 2011-04-13
Biała kiełbasa Dziś zrobilismy kiełbaskę wg tego przepisy. Przedstawiam dowód rzeczowy. PYCHA!!!
Gość , 2011-04-12
wczoraj robiłem tą kiełbasę, wychodzi zdecydowanie lepsza od innych jakie znalazłem poprzednim razem, na pewno wrócę do tego przepisu. Z tej porcji wychodzi ok 20 kiełbas . AAAA ja nie mieliłem drugi raz aby mięso nie było zbyt drobne a całość przed nabiciem leżała w lodówce 2 dni.
Jan , 2011-04-10
A ja wole grubsze kawałki czyli mięso krojone nożem w kosteczki to czuje smak kiełbasy. Wybór należy do twego smaku.
Gość , 2011-04-01
Oczywiście należy ją najpierw sparzyć. Potem można jeść na gorąco, zimno a i na grila się nadaje. Smacznego.
Gość , 2011-04-01
Czy taka kiełbasa nadaje się na grilla? I czy trzeba ją przedtem parzyć? :)
Gość , 2011-03-31
Boczek zwykły, nie wędzony!!!
ola1982 , 2011-03-31
A boczek jaki?? Wędzony czy zwykły? Proszę o szybką odpowiedź. :)
Ola , 2011-03-31
A boczek jaki?? Wędzony czy zwykły? Proszę o szybką odpowiedź. :)
diabolo , 2011-03-12
normalnie rewelacja, smak zapach, nawet Piotr i paweł takiej nie sprzedaje niebo w gębie, jutro robię degustację, pozdrawiam
diabolo , 2011-03-12
zrobiłem wg przepisu, doprawilem, nadziałem, teraz się parzy, a ja nie mogę się doczekać smaku, napiszę jak spróbuję...
Gość , 2011-03-02
Ja nie mam termometru do mierzenia temperatury wody. Zagotowuję wodę, wyłączam gaz, wkładam kiełbaskę i trzymam w tej wodzie około 20 minut. W międzyczasie podłączę na chwilę gaz i dalej parzę. Czy już jest ok. sprawdzam wykałaczką. Kiełbaska jest SUPER.
Gość , 2011-03-02
A kto jest autorem przepisu? Kiełbasę najlepiej parzyć w temperaturze 72-75 stopni.
Gość , 2011-02-21
Niewykorzystane jelita należy dobrze posolić, przełożyc do słoiczka, zakręcić i mogą tak stać w lodówce bardzo , bardzo długo. Nic złego im się nie stanie.
bojandy , 2011-02-21
czy niewykorzystane jelita można zamrozić?Mam zamiar zrobić taką kiełbaskę bo bardzo ją lubię,no a w sklepach trafić na dobrą to jest jak grać na loterii.Pozdrawiam.
Gość , 2011-02-01
Najlepiej sparzyć tylko to co do jedzenia. Pozostałe kiełbaski przełozyć ( surowe) do woreczków i zamrozić.
Gość , 2011-02-01
mam pytanie parzyć tylko tą do zjedzenia a resztę surową zamrozić czy zamrozić sparzoną ?????proszę o odpowiedz .Pozdrawiam
Gość , 2011-01-26
bardzo dobra mi wyszła za pierwszym razem
szymonisław , 2011-01-14
Zrobiłem tą kiełbasę i wyszła zabójcza...dodałem jeszcze karkówki (1 kg karkówki/1 kg boczku 1 kg
i 1 kg łopatki i dwie łyżeczki cukru.Od teraz białą będę robił sam
Gość , 2011-01-09
Jadłam taką kiełbaskę u zajomych. Bardzo dobra... a może mi sie też uda. Zrobię niebawem.
Kiełbasa , 2010-12-23
Biała kiełbasa Na święta zrobiliśmy swoją białą kiełbasę z tego przepisu. Oto efekt. W smaku wyszła również pyszna.
Gość , 2010-12-10
Jelita zawsze kupuję się w pęczkach (ok.20m, cena ok.15 zł). Wykorzystuje się tyle ile starcza mięsa na kiełbaski. Pozostałe jelita należy dobrze posolić, włożyć do zakręcanego słoiczka i przechowywać do następnego wyrobu kiełbasy.
adam , 2010-12-09
ile metrów trzeba tego jelita?
smakosz , 2010-12-07
Próbowałem przepis w dniu wczorajszym rodzina zachwycona smakiem kiełbasy. Zmielenie ponownie w maszynce miesa jak w przepisie nadaje delikatności całej kiełbasce. Bardzo dobra kombinacja mięs mało skomplikowane szybkie i do tego w końcu wiem co jem! Pozdrawiam autora!
Gość , 2010-11-07
Ja też dołączyłam do smakoszy białej kiełbasy własnej produkcji. Korzystam z tego przepisu i robię bardzo często. Polecam....... wiem co jem
Gość , 2010-11-04
Mając dość sklepowych "podrób kiełbas" skorzystałam z przepisu i chyba już nigdy nie kupię kiełbasy. Kiełbasa wyszła bardzo smaczna. Wymaga trochę pracy ale było warto. Dziękuję bardzo za przepis :o)
Gość , 2010-04-24
Ja zrezygnowałam z boczku (myśląc naiwnie, że kiełbasa będzie mniej tłusta i przez to zdrowsza) i to był raczej błąd. Kiełbasa zrobiła się przez to sucha (jak się przekroiło nożem sie rozwalała - niemal nie można jej było pokroić w plastry).
Na szczęście drugą połowę mięsa zdążyłam później zrobić zgodnie z przepisem i biała kiełbasa wyszła wyśmienita.
Gość , 2010-04-22
Biała kiełbasa Mogę jedynie potwierdzić, że przepis na białą kiełbasę jest pierwszorzędny. Robiliśmy pierwszy raz a i tak kiełbasa wyszła o wiele lepsza niż kupna.
Kucharka , 2010-04-03
Białej kiełbasy się nie gotuje!!! Ona musi sie tylko parzyć w gorącej wodzie (ok.25 min.)
Gość , 2010-04-03
A jak długo się gotuje białą kiełbasę?
Kucharka , 2010-04-03
Chodzi o to, żeby woda tylko "MRUGAŁA", a nie wrzałą na maxa.
Gość , 2010-04-02
A jak parzy sie taka kiebase przed podaniem? Tzn wkładamy do zimnej wody czy do wrzątku? Jak długo gotowac? Z góry dziękuje za odpowiedź! No i fajny przepis:-)
Kucharka , 2010-03-29
Jestem szczęśliwa. Zrobiłam białą kiełbaskę i wyszła mi pyszna. Dzięki za pokazaną instrukcję.
Gość , 2010-03-28
Biała kiełbasa Wczoraj skorzystaliśmy z przepisu i oto nasza wielkanocna biała kiełbaska
Gość , 2010-03-27
Gość,2010-03-27
Chyba trzeba spróbować
Herubinek , 2010-03-21
Jadłam kiełbasę z tego przepisu i była pyszna.
Gość , 2010-03-21
Biała kiełbasa A to jest kiełbaska, którą zrobiłam pierwszy raz w życiu. Bardzo smaczna i bez konserwantów. Polecam!
Gość , 2010-03-20
Na moim stole wielkanocnym też będzie biała kiełbaska zrobiona wg tego przepisu.
Wyszła nam wspaniała. Dziękuję za przepis. Polecam
Gość , 2010-03-18
Nie wiedziałam, że biała kiełbasa jest taka łatwa w przygotowaniu. Na Wielkanoc na pewno zrobię taką kiełbasę.
Gość , 2010-03-17
Ukłony za domową kiełbasę. Ja jestem w szoku że taką kiełbasę można zrobić samemu!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Chleb na drożdżach - przepis Śledzie w oleju - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pieczywo czosnkowe

Chleb na drożdżach

Śledzie w oleju

Smażony ser pleśniowy

Kluski ziemniaczane

Biała kiełbasa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej