zdjecia rodzinne

Kaszanka


Składniki:

1 kg kaszy jęczmiennej,
2 średnie golonki,
30 dag skórek wieprzowych (zdjętych z boczku),
30 dag wątroby wieprzowej,
ok ½ litra krwi wieprzowej,
3 garście majeranki (roztartej w dłoniach),
sól (do smaku),
2 płaskie łyżki pieprzu,
cienkie jelita wieprzowe.

Wykonanie:

Umyte golonki i skórki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dołożyć wątrobę i chwilę sparzyć. Wystawić, ostudzić i obrać mięso z kości.
Mięso zmielić w maszynce do mielenia. Wątrobę pokroić w kosteczkę.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Najlepiej sprawdza się kasza w woreczkach (łatwo jest pozbyć się nadmiaru wody po ugotowaniu).
Kaszę wyjąć z woreczka i szybko przełożyć do większego garnka. Wlać do niej krew przez gęste sitko i dokładnie mieszać, by ją sparzyć. Dołożyć zmielone mięso i pokrojoną w kosteczkę wątrobę.
Wsypać pieprz, roztarty majeranek i ewentualnie dosolić. Wszystko razem dokładnie wymieszać drewnianą kopyścią.
Pozostawić do wystudzenia. Jelita dokładnie umyć. Nakładać w jelita za pomocą lejka i maszynki do mielenia mięsa. Końcówki jelit należy bardzo mocno związać (najlepiej sznurkiem szpagatem). Zagotować wodę w dużym garnku . Wkładać kaszanki do wody i parzyć 1 godzinę w temperaturze 70 stopni C. (NIE DOPROWADZAC DO WRZENIA). Po godzinie delikatnie wyjąć na miskę.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


rumcaqjs , 2013-03-08
kaszanke parzy się w temp.75 stopni jelita 3 cm 25 min


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pasztet z indyka - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Biała kiełbasa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kluski ziemniaczane

Chleb na drożdżach

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pasztet z indyka

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kurczak z ryżem

Pieczywo czosnkowe