zdjecia rodzinne

Zrazy w sosie korzennym


Składniki:

1 kg mięsa z szynki wieprzowej (lub schabu),
2 łyżki pasty pomidorowej,
1 pojemnik (200ml) jogurtu naturalnego,
po pół łyżeczki: kardamonu, kolendry, chili,
szczypta mielonej gałki muszkatołowej i mielonych goździków,
starty korzeń imbiru (ok.4 cm),
1 łyżeczka kurkumy,
kilka łyżek posiekanej pietruszki,
3 łyżki mąki,
sól, pieprz do smaku,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Umyte mięso pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem i uformować owalne zrazy. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody (lub bulionu z kostki)
i dusić do miękkości (na małym ogniu, pod przykryciem).
Wszystkie przyprawy zmiksować z jogurtem i pastą pomidorową, wlać do garnka z mięsem i dusić jeszcze 15 minut. Na koniec posypać posiekaną pietruszką.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką (najlepiej z cykorii)


Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Chleb na drożdżach - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta z grochem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Śledzie w oleju

Zapiekanka śródziemnomorska

Chleb na drożdżach

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta z grochem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory